Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Εμφανίστηκε αυτοβούλως στην ΓΑΔΑ ο “Σαράφης”!

Προανακριτική Σαράφης

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων για την Προανακριτική!
Λίγες ώρες μετά την απάντηση του Αρείου Πάγου, ο “Μάξιμος Σαράφης”… εμφανίστηκε!
Παραμένει στην ΓΑΔΑ και θα εξεταστεί -πιθανότατα- την Δευτέρα. Όλο το παρασκήνιο.

Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία διερευνά τυχόν ευθύνες του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση της Novartis, είναι ραγδαίες! Κι αυτό διότι το απόγευμα της Παρασκευής, 21.02.2020, ο “Μάξιμος Σαράφης” εμφανίστηκε!

Πρόκειται για το έναν εκ των δύο προστατευόμενων μαρτύρων (σ.σ. “Αικατερίνη Κελέση” η έτερη μάρτυρας) που ήταν… άφαντοι τις τελευταίες ημέρες.

“Είμαι έτοιμος να καταθέσω”, τόνισε ο “Σαράφης”

Ο προστατευόμενος μάρτυρας, είχε συνεννόηση με την Προανακριτική Επιτροπή και του ζητήθηκε να βρίσκεται στην ΓΑΔΑ, όπου εκεί θεωρείται το πιο προστατευμένο για τον ίδιο μέρος, μέχρι να πάρει μία απόφαση η Προανακριτική μαζί με την Εισαγγελία για τον τρόπο με τον οποίο θα εξεταστεί. Μέχρι να παρθεί η απόφαση, ο “Μάξιμος Σαράφης” θα παραμείνει στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Υπενθυμίζεται πως είχε εκδοθεί ένταλμα για την βίαιη προσαγωγή του, το οποίο αποτελεί πια παρελθόν εφόσον πλέον δεν… αγνοείται.

Υπάρχουν πληροφορίες πως η εξέτασή του θα οριστεί για την Δευτέρα, 24.02.2020, στις 16:00 το απόγευμα, ενώ στις 11:00 το πρωί της ίδιας ημέρας, η Προανακριτική θα συνεδριάσει πριν την εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα…

Η χρονική συγκυρία δεν είναι φυσικά τυχαία. Κι αυτό διότι ο συγκεκριμένος προστατευόμενος μάρτυρας δεν είχε προσέλθει στην Προανακριτική και χθες επικοινώνησε με τις Αρχές δηλώνοντας έτοιμος να καταθέσει υπό τον όρο να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ώστε να διασφαλιστεί η ανωνυμία του.

Σήμερα, Παρασκευή 21.02.2020, ο Άρειος Πάγος απάντησε στα ερωτήματα που είχε καταθέσει η Προανακριτική, τονίζοντας πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν!

Λίγες ώρες μετά, ο “Μάξιμος Σαράφης”, προφανώς ικανοποιημένος από την απάντηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, εμφανίστηκε στην ΓΑΔΑ…

Ο Άρειος Πάγος… μίλησε, ο “Σαράφης” εμφανίστηκε!

Νωρίτερα, τον τρόπο με τον οποίο θα καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής θα επιλέξουν οι ίδιοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» όπως είπε ο Άρειος Πάγος!

Αυτό ήταν το δια ταύτα του νεότερου εγγράφου που απέστειλε σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπής της Βουλής ο εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Ο Άρειος Πάγος απαντά στην Προανακριτική για το πώς θα εξεταστούν οι “Σαράφης” και “Κελέση”

Ο αντεισαγγελέας απάντησε μόνο στο ένα από τα τρία ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Στο έγγραφό του και ο Μπρακουμάτσος ενισχύει ουσιαστικά το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Click4more: Τα δυο τηλεφωνήματα του «Μάξιμου Σαράφη» στη ΓΑΔΑ – «Στη διάθεσή σας» μετά τις δεσμεύσεις της ΕΛΑΣ

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από:

1) το νόμο 2928/2001,

2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

και 3) την  υπ΄ αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα,  η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Δείτε την απαντητική επιστολή που έστειλε ο Άρειος Πάγος για το πώς θα εξεταστούν οι “Σαράφης” και “Κελέση”

Άναψε φωτιές η απάντηση του Αρείου Πάγου για το πώς θα εξεταστούν “Σαράφης” και “Κελέση”

Εν τω μεταξύ θέσεις “μάχης” πήραν νωρίτερα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μετά την απάντηση Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το πώς μπορούν να καταθέσουν οι “προστατευόμενοι μάρτυρες” στην Προανακριτική για τις ενδεχόμενες ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Δεν έχουμε διάθεση σύγκρουσης με τον Άρειο Πάγο. Το μείζον είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Την επόμενη Τρίτη θα αποφασίσουμε αν θα δεχτούμε να γίνει η εξέταση με τεχνικά μέσα».

Έτσι σχολίαζαν πηγές της Νέας Δημοκρατίας την απάντηση του Εισαγγελέα Διαφθοράς, για τον τρόπο που μπορούν να καταθέσουν οι λεγόμενοι “προστατευόμενοι μάρτυρες” στην υπόθεση Novartis.

Επιπλέον ο εισηγητής στην προανακριτική επιτροπή της ΝΔ Θάνος Πλεύρης σχολιάζοντας την απάντηση του Αρείου Πάγου έκανε την εξής δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής: «Μετά την απάντηση του Αρείου Πάγου, που επιβεβαιώνει την αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής και το σύννομο των ενεργειών, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος και τελειώνουν οι δικαιολογίες για την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων, που από την πρώτη στιγμή επιδιώκαμε».

Ο “Σαράφης”, η “Κελέση” και τα αλλοιωμένα χαρακτηριστικά

Σε ερώτηση περί κατάθεσης με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, ο κ. Πλεύρης ανέφερε: “Ανοίγει ο δρόμος για την εξέταση. Εμείς θέλαμε την εξέταση. Κάποιοι άλλοι επιδίωκαν τη μη εξέταση. Οι δικαιολογίες τους τέλειωσαν”.

Υπενθυμίζεται πως επί της ουσίας ο εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, μέσω εγγράφου που απέστειλε σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά ενδεχόμενες ευθύνες του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως τον τρόπο με τον οποίο θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», θα τον επιλέξουν οι ίδιοι.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως η απάντηση του Εισαγγελέα αποτελούν “κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη” και θεωρεί ότι «η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό».

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την πλειοψηφία της Επιτροπής «να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν». 

«Είχα πει πως έπεσαν οι μάσκες. Σε συνέχεια… το κόλπο ήταν στημένο κι από πριν αποφασισμένο, να μη γίνει ουσιαστική εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. Άνθρακες ο θησαυρός», σχολίασε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις