Πολιτική

Σκοπιανό: Νέα επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ – Το σενάριο για δημοψήφισμα

Νέα επικοινωνία αναμένεται να έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ για το Σκοπιανό, την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon, ο κ. Τσίπρας και ο Σκοπιανός ομόλογός του επικοινώνησαν την περασμένη εβδομάδα, και αναμένεται να έχουν νέα επικοινωνία την ερχόμενη εβδομάδα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στα Σκόπια, στις 8 ή 9 Σεπτεμβρίου.

Ακούστε όσα μετέδωσε το “Live News”

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Μην βιάζεστε

Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, να έδειξε με σημερινές δηλώσεις του ότι Σκόπια και Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων με μερικές λεπτομέρειες να απομένουν σε νομικό επίπεδο και βεβαίως με τις υπογραφές των δυο πρωθυπουργών, όμως κυβερνητικός αξιωματούχος φάνηκε λιγότερο αισιόδοξος.

Είπε επι λέξει: «Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους». Ο κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ είπε ακόμα: «Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι». Μάλιστα συνέστησε υπομονή λέγοντάς: «Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Νωρίτερα ο Νίκος Κοτζιάς δήλωνε από τις Βρυξέλλες για το Σκοπιανό:

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν.Μόλις τελειώσουν και αυτοί, και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ ο οποίος «έδειχνε» λύση στο θέμα της ονομασίας. Τόσο με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων όσο και στο MIA ο Ντιμιτρόφ δήλωνε ότι είναι στο «τελικό στάδιο» οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας. Στο πρακτορείο MIA δήλωσε: «Είχαμε μία παραγωγική συνάντηση και έχουμε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο που θα εκπονηθεί σήμερα». Πρόσθεσε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, μέσα στην εβδομάδα.

«Πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί το θέμα σε επίπεδο πρωθυπουργών γιατί είδαμε πως οι διαρροές επηρεάζουν τη διαδικασία», υπογράμμισε και συνέχισε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 3
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης