Πολιτική

Σόιμπλε: η Ελλάδα εκχωρεί εθνική κυριαρχία – Τα σχέδια των Γερμανών για την χώρα μας

- Νέα μέτρα και εφαρμογή τους από ξένους “τοποτηρητές”
- “Καμία άλλη χώρα δεν θα αποδεχόταν κάτι τέτοιο κάτι τέτοιο”
- Ανοιχτό ακόμη το ενδεχόμενο χρεοκοπίας

Ό,τι αρνείται κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι δήλωσε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε δεν είναι κάποιος αναλυτής, ούτε κάποιος χαμηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος. Τα όσα λέει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel μόνο τυχαία ως προς τη συμφωνία που υπήρξε στις Βρυξέλλες την περασμένη Τετάρτη δεν μπορεί να θεωρηθούν.

Τι λέει λοιπόν ο κ. Σόιμπλε;
“Οι ηγέτες της ευρωζώνης -μεταξύ των οποίων εκείνοι της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας- διευκρίνισαν, για μια ακόμη φορά, ότι η Ελλάδα είναι μια μοναδική, ιδιαίτερη περίπτωση, για την οποία έπρεπε να βρεθεί ειδική λύση. Για την πρόσθετη και πιο διαρκή βοήθεια που θα πάρει από τα μέλη της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει σκληρά μέτρα και να αποδεχθεί στενή επιτήρηση”

Για να υπάρξει διάσωση λοιπόν πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί στενή επιτήρηση. Σε αυτό συμφώνησαν όλοι, άρα και η Ελλάδα.
Εντός των τειχών ωστόσο αυτή η αυστηρή επιτήρηση μεταφράζεται ως απλή τεχνική βοήθεια. Είναι όμως;
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών δεν πρόκειται για απλή τεχνική βοήθεια αφού καμία άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί τέτοιου είδους επιτήρηση παρά μόνο αν ήταν στο χείλος του γκρεμού.
“Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ελλάδα εκχωρεί προσωρινά ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας της. Δεν πιστεύω ότι άλλες χώρες θα δέχονταν ποτέ κάτι τέτοιο, εκτός αν βρίσκονταν σε ύστατη ανάγκη”

Η Ελλάδα λοιπόν εκχωρεί (έστω και προσωρινά) μέρος της εθνικής της κυριαρχίας… ότι λοιπόν λέει εδώ και καιρό η Γερμανία ότι θεωρεί ως προϋπόθεση για το νέο πακέτο στήριξης.

Ναι, η Ελλάδα θα πάρει βοήθεια, αλλά εμείς θα επιβάλουμε την πολιτική και τα μέτρα.
Πως; Η απάντηση είναι …γνωστή. Ήδη στη χώρα υπάρχει η … μαγιά για την επιτροπεία…
“Μην ξεχνάτε τα ολοκληρωμένα μέτρα που λαμβάνονται για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων αρχίζοντας με την task force της Επιτροπής και τη μόνιμη παραμονή της τρόικας στην Αθήνα, καθώς και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας. Τα προβλήματα πρέπει όμως να λυθούν μέσα στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη, αλλά με τη βοήθεια της Ευρώπης”, λέει ο κ. Σόιμπλε.

Όσο για το εάν η χώρα έχει ξεπεράσει το σκόπελο της χρεοκοπίας και αυτό ο Γερμανός υπουργός το αφήνει ανοιχτό, καθώς ακόμη υπάρχει απόφαση της Ευρώπης και όχι πλήρης συμφωνία μρε τους δανειστές.
Ο κ. Σόιμπλε λέει λοιπόν ότι θα ήθελε να είναι εθελοντική η συμμετοχή τους, αν δεν είναι όμως… “η μη συμφωνία, θα έχει μεγάλες συνέπειες” Η μη συμφωνία θα είναι αναγκαστικό κούρεμα, δηλαδή πιστωτικό γεγονός ή αλλιώς χρεοκοπία με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες, μέρος των οποίων υποτίθεται ότι η χώρα απέφυγε με τη συμφωνία της περασμένης Τετάρτης.

Διαβάστε επίσης:
Εκλογές ή ανασχηματισμός; Τι απαντάει ο Πρωθυπουργός σε όσα ζητούν οι Βουλευτές

Ο Σαμαράς θα μιλήσει… πορτογαλικά

Ντόρα: “Μόνη λύση η κυβέρνηση προσωπικοτήτων”

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ 8
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 25
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο για να μη σπάσει το μέτωπο
«Αντιστροφή της πραγματικότητας ότι τους δρόμους κλείνει η Τροχαία» - «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους, πόσο μάλλον όταν αρνούνται να προσέλθουν σε έναν διάλογο»
Κυριάκος Μητσοτάκης
328
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα ασφαλώς αναγνωρίζει το διεθνές ποινικό δικαστήριο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσει τη χώρα να καταστραφεί
«Το tweet μου για την Eurovision ανέδειξε την αριστερή υποκρισία» είπε ο υπουργός Υγείας για τις αναρτήσεις του για τη Διεθνή Αμνηστία και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης
Ο Άδωνις Γεωργιαδης 21
Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης εναντίον Διεθνούς Αμνηστίας και Χάγης: «Αντιδυτικά και αριστεροκρατούμενα όργανα»
«Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα διεθνή δικαστήρια έρχονται σε σύγκρουση με τη βούληση των ευρωπαϊκών λαών και των κυβερνήσεων που εκλέγονται δημοκρατικά», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης 19