Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Στο δρόμο προς το συνέδριο και την… εξουσία η ΝΔ

Στο δρόμο προς το συνέδριο και την… εξουσία η ΝΔ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προετοιμασία της ΝΔ για το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από την ερχόμενη Παρασκευή έως και την Κυριακή στην Αθήνα. Πρόκειται για την πρόβα τζενεράλε της αξιωματικής αντιπολίτευσης έως τις εκλογές και πιθανόν την επιστροφή στην εξουσία, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει στίγμα του κυβερνητικού του προγράμματος, αλλά και των διλημμάτων που θα μπουν στο δρόμο προς τις κάλπες. Θ’ απευθύνει, εξάλλου, κάλεσμα τόσο προς τους ψηφοφόρους που είχαν στηρίξει στο παρελθόν τη ΝΔ και την εγκατέλειψαν όσο και προς ψηφοφόρους άλλων πολιτικών χώρων – του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου – οι οποίοι απογοητεύτηκαν από το κυβερνών κόμμα και επιθυμούν πολιτική αλλαγή.
Προς τούτο, άλλωστε, θα πραγματοποιήσει ανοίγματα προς το Κέντρο, ενώ θα τονίσει πως η ΝΔ αποτελεί τον παραδοσιακό εκφραστή της συντηρητικής παράταξης, διαχωρίζοντας τη θέση του από ακραίες δυνάμεις που καταγράφουν ανοδική πορεία εν όψει των Ευρωεκλογών σε όλη την Ευρώπη. Το παρών στο συνέδριο θα δώσει, εξάλλου, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος πρόσφατα τόνισε αυτή τη διαφορά που, κατά τον ίδιο, έχει η ΝΔ και το προφίλ του κ. Μητσοτάκη σε σχέση με άλλες συντηρητικές πολιτικά δυνάμεις στην Ευρώπη.
Σημειώνεται πως στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Τρίπολη το Σάββατο, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή για ιδιωτική επίσκεψη. Η συνάντηση επέχει ιδιαίτερο συμβολισμό εν όψει του συνεδρίου και του ανοίγματος που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης στο «μεσαίο» χώρο, ενώ παράλληλα στέλνει μήνυμα ενότητας και ολοκλήρωσης του στόχου που δεν είναι άλλος από την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές.
Όπως φάνηκε από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην Τρίπολη, στόχος είναι παράλληλα να αποδομηθεί η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ ότι κυβερνά… μόνο 100 μέρες μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Διότι κυβερνά 1414 μέρες, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, αντιπαραβάλλοντας το λαϊκισμό και τη ρουσφετολογική πολιτική που εκφράζει – κατά τον ίδιο – η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπεύθυνο πολιτικό λόγο της ΝΔ.
Στην οδό Πειραιώς δεν έχουν πάψει να θεωρούν ότι οι εκλογές είναι πιθανό να έρθουν νωρίτερα από το Μάιο και την ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις με τη συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία για την οποία η δική τους θέση παραμένει σταθερή στη μη κύρωσή της είτε πριν είτε μετά τις εκλογές.
Αυτός είναι και ο λόγος που αντιμετωπίζουν χωρίς κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο την πίεση που ασκεί τα τελευταία 24ωρα το Μαξίμου στον Σταύρο Θεοδωράκη, μπροστά στο ενδεχόμενο ν’ αλλάξει στάση το Ποτάμι και να καταψηφίσει τη συμφωνία. Από την οδό Πειραιώς διαβεβαιώνουν πως προσέγγιση Ποταμιού-ΝΔ δεν υπάρχει, ωστόσο οι ζυμώσεις είναι υπαρκτές στο παρασκήνιο και η σημερινή συνύπαρξη Μητσοτάκη-Θεοδωράκη στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπό το πρίσμα του ανοίγματος που επιχειρεί στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του Κέντρου ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις