Πολιτική

“Στο σφυρί” ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, και 80.000 ακίνητα για να μειωθούν οι φόροι

- Το Δημόσιο θα δέχεται και ομόλογα αντί για ρευστό για να προσελκύσει και ξένους επενδυτές
- Τρόικα: Εφαρμόστε τα μέτρα ή ξεχάστε τα 3 δισ. τον Αύγουστο
- Πλήθος αντιδράσεων από το “κύμα” αποκρατικοποιήσεων
- Πόσο θα μειωθούν τελικά οι φόροι; Όλο το τριετές σχέδιο της κυβέρνησης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η τρόικα φαίνεται να παραμένη αμετακίνητη σχετικά με την εφαρμογή του μημονίου και σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα μπορεί να αρχίσει αφού πρώτα τα δημόσια οικονομικά έρθουν στους στόχους του μνημονίου ώστε σε καμία περίπτωση να μη χαθεί η δόση του Αυγούστου που ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ. Βασικός στόχος σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής κατά 2 χρόνια, δηλαδή εως το 2016. Επίσης, έρχονται τέσσερα κύματα αποκρατικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων ΔΕΚΟ, ακίντα και νοσοκομεία, με σκοπό να γίνει εφικτή η μείωση των φόρων.

Τα 4 “κύματα” των αποκρατικοποιήσεων

Σε εξέλιξη βρίσσκονται ήδη οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις 6 επιχειρήσεις: Οργανισμός Κρατικών Λαχείων, Ελληνικό, Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, Μίσθωση Ολυμπιακού Κτιρίου Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, Παραλικαή Έκταση Κασσίοπή στην Κέρκυρα και Παραλιακή Έκταση στην παραλία Αφάντου στη Ρόδο. Επίσης, έχει γίνει η προετοιμασία αλλά απαιτείται έγκριση από την κυβέρνηση, για την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Ζημιογόνες που πρέπει να πωληθούν θεωρούνται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η ΔΩΔΩΝΗ, η ΣΕΚΑΠ, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων και η Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών ενώ τέλος έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης κια τα Περιφερειακά Αεροδρόμια.

Δεδομένου ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν με κύριο σχόχο να μειωθεί η φορολογία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των πολιτών, το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο τελικά θα μειωθούν οι φόροι. Στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης περιλαμβάνεται ένα τριετές σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας ώστε να πάρει η οικονομία τα “πάνω” της.

Το τριετές σχέδιο για τη φορολογία

Σε αυτό το σχέδιο περιλαμβάνεται η αύξηση του αφορολόγητου στις 8.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους από τις 5.000 που είναι τώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως για τους ελέυθερους επαγγελματίες το όριο του αφορολόγητου θα κριθεί μετά από τα στοιχεία που θα προκύψουν σχετικά με το αν έχει περιοριστεί ή όχι η φοροδιαφυγή. Μάλιστα, αν η τρόικα συμφωνήσει το νέο όριο στο αφορολόγητο θα ισχύσει από τα φετινά κιόλας εισοδήματα που θα δηλωθούν στη δήλωση το 2013.

Επίσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες ετσίασης στο 13% από το 23% που είναι τώρα. Στη σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στα εισοδήματα από το 45% που είναι τώρα, στο 40% το 2013 και στο 30% έως το 2015. Επίσης προβλέπεται σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις είτε στο 15% από το 2013 είτε μέσω της μείωσης του φόρου παρακράτησης τα μερίσματα. Σημαντικό είναι το μέτρο που αφορά τη ρύθμιση των χρεών αυτοματοποιημένα μέσω TAXISNET ώστε η δόση να αντιστοιχεί στο 15% του μηνιαίου εισοδήματος.

Τέλος προβλέοπεται η πληρωμή του τέλους ακινήτων, το λεγόμενο χαράτσι, σε 6-8 δόσεις και η εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 3-6 δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαρωτικές αλλαγές στην φορολογία:Μείωση κλιμακίων, αύξηση αφορολογήτου-Αντικαθίσταται το χαράτσι και ο φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από το 2013

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Ask Alexis»: Backstage από την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση Τσίπρα με τα μέλη της ΕΛΑΣ – «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ»
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε στιγμιότυπα από τον ανοιχτό διάλογο, μίλησε για «νέο τρόπο λειτουργίας» και έθεσε στο επίκεντρο τη συμμετοχή και τη συνδιαμόρφωση
Αλέξης Τσίπρας
10
«Συλλογική ηγεσία» μέχρι τις εκλογές εισηγείται ο Νίκος Παππάς στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – «Πρώτιστη ανάγκη η συγκρότηση των ψηφοδελτίων»
Ο πρώην υπουργός κηρύσσει το τέλος της απόφασης συνεργασίας με την ΕΛΑΣ, στρέφει τα πυρά του στις «ατομικές μετακινήσεις» στελεχών και ζητεί την επιστροφή των βουλευτικών εδρών από όσους επιλέγουν διαφορετική πολιτική πορεία.
Νίκος Παππάς
Μόνη στην κάλπη η Ρένα Δούρου για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Η υποχώρηση Πολάκη και οι αιχμές για «σχέδιο» αποχωρήσεων
Η υποψηφιότητα της βουλευτού ανακοινώθηκε επισήμως μετά την απόσυρση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος επικαλέστηκε τους δυσμενείς συσχετισμούς και παρέπεμψε στην Κεντρική Επιτροπή
Δούρου και Πολάκης 40
ΠΑΣΟΚ: Τέταρτο σποτ για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Χαμένη ευκαιρία για φθηνό ρεύμα και αποθήκευση ενέργειας»
Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «ιστορική χαμένη ευκαιρία», υποστηρίζοντας ότι οι πόροι δεν αξιοποιήθηκαν προς όφελος των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Γραφεία ΠΑΣΟΚ
Ο Παύλος Πολάκης δεν κατεβαίνει υποψήφιος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – «Δεν έχουμε την πολυτέλεια για δύο υποψηφιότητες»
Ο βουλευτής Χανίων δεν θα διεκδικήσει την προεδρία, καθώς οι συσχετισμοί γέρνουν υπέρ της Ρένας Δούρου - Αύριο η ψηφοφορία για τους 13 εναπομείναντες βουλευτές
Παύλος Πολάκης 29
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Καριπίδης αποδέχεται την έδρα Κόκκαλη, αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά του – «Θα ορκιστώ και μετά θα δω»
Ο πρώτος επιλαχών στη Λάρισα δηλώνει ότι θα αναλάβει το βουλευτικό αξίωμα, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για την πολιτική του πορεία - Στους 13 βουλευτές η Κοινοβουλευτική Ομάδα, εν μέσω νέου κύματος αποχωρήσεων
Ιωάννης Καριπίδης