Πολιτική

Συμφωνία ή ρήξη; Τι καθορίζει την απάντηση

Ο «πόλεμος» νεύρων κορυφώνεται. Οι δανειστές χρησιμοποιούν όλα πλέον τα μέσα. Απειλές, φοβέρες, διαρροές, διεθνή πρακτορεία, έγκυρες (;) εφημερίδες σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν κλίμα που θα υποχρεώσουν την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει ξεμείνει από καύσιμα. Οι εκλογές έχουν εξοβελιστεί, το δημοψήφισμα εγκαταλειφθεί, η ρήξη ακούγεται από όλο και λιγότερα χείλη και όχι από τα πλέον έγκυρα, δηλαδή τα πρώτα βιολιά της διαπραγμάτευσης.

Από την πλευρά των δανειστών όλος ο θίασος βρίσκεται επί σκηνής και αλαλάζει, χτυπάει τύμπανα, κάνει θόρυβο όπως οι Σπαρτιάτες στην αρχαιότητα χτυπούσαν τις ασπίδες τους λίγο πριν από την επίθεση για να κάμψουν το φρόνιμα των αντιπάλων τους. Τώρα που και ο Γιούνκερ πήγε με την πλευρά των …κακών φαίνεται πλέον το τέλος της πορείας. Απομένει μόνο η Μέρκελ και ο Ολάντ ως φωνές της λογικής από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Η Ελλάδα με την τακτική (ας μην μιλήσουμε για στρατηγική γιατί ήταν απούσα) που ακολούθησε βρέθηκε στο τέλος στη γωνία στριμωγμένη χωρίς τη δυνατότητα ελιγμών και αντεπίθεσης.

Ο χαμένος διαπραγματευτικός χρόνος με τη μετονομασία της τρόικα, τη δημιουργική ασάφεια, τα ήξεις αφίξεις, την απουσία συγκεκριμένου σχεδίου, στόχων και χρονοδιαγραμμάτων, αλλά προπαντός την προετοιμασία του κόμματος να αποδεχθεί μία δύσκολη συμφωνία, κατέληξε η κυβέρνηση να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο χωρίς άλλη διαφυγή από μία σκληρή συμφωνία ή τη ρήξη.

Αντί η κυβέρνηση να επεξεργαστεί ένα συγκροτημένο σχέδιο, στο οποίο να συμπεριλάβει και προτάσεις για το χρέος, να τις υποβάλλει στους Θεσμούς, ανάλωσε δυνάμεις, συμμαχίες, φιλίες ακόμα και υποστηρικτές στην διαδικασία που προαναφέρθηκε.

Μία συμφωνία που θα μπορούσε να έχει κλείσει και να αποφευχθούν τα τεράστια προβλήματα στην αγορά και την οικονομία, κατέληξε να αργοσέρνεται επειδή θα έπρεπε να γίνει επικοινωνιακό μασάζ στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Και τώρα που βρισκόμαστε; Είναι το κρίσιμο ερώτημα. Η πρώτη απάντηση είναι πως είμαστε στην κορύφωση του δράματος. Το δείχνει η τρομερή οχλαγωγία όλου του θιάσου που ανέβηκε επί σκηνής.

Οι οικονομικές διαφορές δεν είναι ικανές να τορπιλίσουν τη συμφωνία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Η ¨λυδία λίθος¨ είναι πλέον το χρέος και κατά πόσο η Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να το περάσει από τη γερμανική Βουλή έστω και σε μία πιο γενικόλογη δέσμευση για έναρξη διαπραγματεύσεων.

Βλέπετε η μεγάλης διάρκειας διαπραγμάτευση έδωσε τη δυνατότητα στα κέντρα που απεργάζονται τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη (ενδεχομένως και από την Ε.Ε.) να δημιουργήσουν κλίμα που έστειλε στο απέναντι στρατόπεδο Γερμανούς βουλευτές που ήταν ουδέτεροι ή ακόμα και φιλικά διακείμενοι σε κάποιο βαθμό σε μία συμφωνία.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έκανε επικοινωνιακό μασάζ στην Ελλάδα, οι αντίπαλοι έκαναν το αντίθετο επικοινωνιακό μασάζ στη Γερμανία και η διάσταση αυτή δεν είχε ληφθεί υπόψη στους όποιους σχεδιασμούς έκανε η κυβέρνηση. Κι΄ αν υπάρξει συμφωνία στην οποία διαφωνεί ο Σόιμπλε είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτή μπορεί να περάσει από τη Μπούντεσταγκ, είναι αμφίβολο αν η Μέρκελ θα τολμήσει να παρουσιάσει μία τέτοια συμφωνία, παρότι όπως τονίζει «αυτή κυβερνά τη Γερμανία». Δεν αποκλείεται να βρεθεί και αυτή να αναρωτηθεί όπως Ελληνας πολιτικός στο παρελθόν «μα ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του DNA των νεογνών από ιδιωτικές εταιρίες
Ο Υπουργός Υγείας κατηγόρησε ευθέως την Κουμουνδούρου για συνειδητή παραπληροφόρηση, υποστηρίζοντας ότι αφορά πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2023, πριν αναλάβει το Υπουργείο
Απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του DNA των νεογνών από ιδιωτικές εταιρίες
Συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες στον ΟΗΕ: Ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε τις προσπάθειες επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό
Συζητήθηκε ακόμα η κατάσταση στην Παλαιστίνη, αλλά και οι εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να τονίζει την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας στη Γάζα
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δίπλα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Νέα Υόρκη 1
ΚΚΕ: Ζητά προανακριτική για Καραμανλή και Σπίρτζη και διερεύνηση ευθυνών Μητσοτάκη
Η πρόταση του ΚΚΕ, έχει πολιτικό χαρακτήρα καθώς η κοινοβουλευτική του ομάδα δεν αριθμεί τους 30 βουλευτές, όσες δηλαδή απαιτούνται να την υπογράφουν προκειμένη αυτή να τεθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και λήψη απόφασης
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε εκδήλωση του ΚΚΕ
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Της έκανε μήνυση πρώην υποψήφια της Πλεύσης Ελευθερίας – Την κατηγορεί για παραβίαση τηλεφωνικού απορρήτου
Η πρώην υποψήφια της Πλεύσης Ελευθερίας, Όλγα Δάλλα, αναμένεται να καταθέσει μέσω της δικηγόρου της, μήνυση κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατηγορώντας της για παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή 1
Η ΝΔ καταθέτει πρόταση για Προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή – Γιατί βγάζει «αβάσιμο νομικά» το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ
Το κυβερνών κόμμα, στο αίτημα που καταθέτει τις επόμενες ημέρες, ζητά τη διερεύνηση ευθυνών του πρώην υπουργού για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος
Ο Κώστας Καραμανλής στη Βουλή