Πολιτική

Συντάξεις χηρείας: Τότε θα καταβληθούν – Πότε θα βγουν τα εκκαθαριστικά

Οι υψηλές συντάξεις που εκδόθηκαν και δόθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι συντάξεις χηρείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, στο Ρ/Σ «Σκάι 100.3 fm». Παράλληλα τόνισε πως η καταβολή των συντάξεων χηρείας θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με το ζήτημα των υψηλών συντάξεων που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι εξαρχής η ίδια η κ. Αχτσιόγλου είχε παραδεχτεί πως υφίστατο ζήτημα με τις υψηλές συντάξεις, λέγοντας πως ήθελε να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Ακόμη ο κ. Μηταράκης, τόνισε ότι η πραγματικότητα είναι πως 226 συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ που δήλωνε ο κ. Κατρούγκαλος ότι ήταν το όριο για τις συντάξεις που θα εκδίδονταν βάσει του νόμου του, έχουν ήδη εκδοθεί και δοθεί, ενώ υπήρχε προσχέδιο έκδοσης συντάξεων ύψους 24.000 ευρώ.

Συντάξεις χηρείας

Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε : «Η καταβολή των συντάξεων θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου. Πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου οι δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας, έπαιρναν το 70% από τη σύνταξη του θανόντος και μετά την εφαρμογή του εν λόγω νόμου, το ποσοστό έπεσε στο 50%.

Έπειτα από τη γενική κοινωνική κατακραυγή, το ποσοστό από τον Μάιο αποφασίστηκε να επανέλθει στο 70%, χωρίς ωστόσο να έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι για την εφαρμογή και υλοποίηση της παραπάνω απόφασης. Την εγκύκλιο την υποβάλαμε εμείς στις 17 Ιουλίου και από τις 30 Σεπτεμβρίου, θα καταβληθούν οι συντάξεις χηρείας, στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου».

Σχετικά με την καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Υπήρχαν δύο βασικοί λόγοι καθυστέρησης έκδοσης των συντάξεων. Ο ένας ήταν η κακή οργάνωση των υπηρεσιών στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ και ο δεύτερος λόγος ήταν πως το υπουργείο Εργασίας σε πολλές περιπτώσεις δεν απαντούσε σε δεκάδες ερωτήματα που είχε υποβάλει ο ΕΦΚΑ αναφορικά με ζητήματα που έχρηζαν ερμηνείας του νόμου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συντάξεων να μην μπορούν να εκδοθούν, επειδή αυτά τα ερωτήματα παρέμεναν αναπάντητα. Μία βασική αποστολή του υπουργείου Εργασίας, είναι η ερμηνεία του νόμου όταν αυτό απαιτείται, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία δεχόμαστε από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του έτους να μην υπάρχει κανένα εκκρεμές ζήτημα που να απαιτεί ερμηνεία από την πλευρά του υπουργείου».

Εκκαθαριστικά

Αναφορικά με τα εκκαθαριστικά, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως αυτά θα μπορούσαν να βγουν μέσα στο καλοκαίρι, αλλά τέθηκε σαν προτεραιότητα ο επανυπολογισμός των συντάξεων χηρείας, εστιάζοντας στα ζητήματα μηχανοργάνωσης, προκειμένου μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός αυτών των συντάξεων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να πληρωθούν τον Σεπτέμβριο.

Καταλήγοντας ο υφυπουργός Εργασίας, ανέφερε ότι, η αμέσως επόμενη προτεραιότητα της μηχανοργάνωσης είναι να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σωκράτης Φάμελλος στο 5ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαστε εδώ, όρθιοι, θα έχει αντίπαλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης»
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, στη δευτερολογία του, τόνισε πως στόχος είναι η αναγέννηση του κόμματος για την ανατροπή του καθεστώτος Μητσοτάκη - Οι αιχμές προς τον Σπίρτζη
Σωκράτης Φάμελλος
Βολές προς πάσα κατεύθυνση από Σπίρτζη στο 5ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ - «Η διαθεσιμότητά μου θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του κόμματος»
Ο πρώην υπουργός αποκάλεσε το συνέδριο ως «συνέδριο συρρίκνωσης» ασκώντας κριτική στην ηγεσία του κόμματος αλλά και στον Στέφανο Κασσελάκη
Χρήστος Σπίρτζης
Μητσοτάκης για την απόφαση του ΣτΕ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: «Η Ελλάδα σταματά να αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση, τέλος οι ιδεοληψίες»
Ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του τόνισε πως από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τα παιδιά θα σταματήσουν να φεύγουν από την πατρίδα τους για σπουδές
Κυριάκος Μητσοτάκης
3