Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Τι σημαίνει το ανακάτεμα της τράπουλας από τον Τσίπρα – Τα μηνύματα σε Παππά και Τσακαλώτο

ΣΥΡΙΖΑ: Τι σημαίνει το ανακάτεμα της τράπουλας από τον Τσίπρα – Τα μηνύματα σε Παππά και Τσακαλώτο

Ο ανασχηματισμός που έκανε στους τομεάρχες του κόμματος του ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ξεκάθαρα  ότι έχει αποφασίσει να κάνει αλλαγές χωρίς να μετρήσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος ενώ παράλληλα θέλει να αναδείξει και στελέχη της νέας γενιάς.

Έτσι ο ίδιος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στον ΣΥΡΙΖΑ – για όλα τα καλά και τα κακά που θα συμβούν- αφού οι εκπρόσωποι της  εσωκομματικής αντιπολίτευσης (Πάνος Σκουρλέτης και Ευκλείδης Τσακαλώτος) θα εκπροσωπούν το κόμμα στην Βουλή. Παράλληλα φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι το  ανερχόμενο αστέρι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Έφη Αχτσιόγλου.

 Η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου του Πάνου Σκουρλέτη αλλά και του Γιάννη Ραγκούση στην Βουλή δείχνει  την ίδια στιγμή ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να ανεβάσει και τους τόνους της αντιπολίτευσης απέναντι στην Κυβέρνηση.

Φυσικά το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποδέχεται αυτή την μετακίνηση και αν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους «53».

Click4More Ανασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Αναβαθμίστηκε η Αχτσιόγλου, υποβαθμίστηκε ο Παππάς, στη Βουλή Τσακαλώτος και Ραγκούσης

Όσο για τον Νίκο Παππά ο σαρωτικός ανασχηματισμός των τομεαρχών τον έριξε στα μαλακά αν και ο ίδιος μέχρι και την τελευταία στιγμή επιθυμούσε να μείνει στο Οικονομίας.

Αλλά και ο Παύλος Πολάκης μάλλον δεν θα είναι και ιδιαιτέρα ευχαριστημένος από τις εξελίξεις αφού μπορεί να παραμένει  στην θέση του  έχει  ωστόσο προϊστάμενο τον νεαρό βουλευτή και Κώστα Ζαχαριάδη.

Συγκεκριμένα οι τομεάρχες που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι:

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι προφανώς η πλέον αναβαθμισμένη σε αυτό το σχήμα αφού από το τομέα της Εργασίας μεταφέρθηκε  στην θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Οικονομικών. Αναμενόμενο σε ενα βαθμό καθώς η Έφη Αχτσιόγλου έχει κερδίσει τις εντυπώσεις όλο το τελευταίο διάστημα  με την παρουσία της τόσο στην Βουλή όσο και στις δημοσιογραφικές συζητήσεις.

Στον ίδιο τομέα παρέμειναν ο Τρύφωνας Αλεξιάδης (αναπληρωτής φορολογικής Πολιτικής) και η Κατερίνα Παπανάτσιου (αναπληρώτρια Δημοσιονομικής Πολιτικής).

Ο Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος έφυγε από εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τον τομέα της Ανάπτυξης και Επενδύσεων . Τον τομέα αυτό τον είχε όπως είναι γνωστό ο Νίκος Παππάς ο οποίος μετακινήθηκε στο Μεταφορών και Υποδομών. Αναπληρωτές στο Οικονομίας τοποθετήθηκαν ο Χάρης Μαμουλάκης και ο Γιάννης Σαρακιώτης στη  Έρευνα και Τεχνολογία.

Στην θέση του στο υπουργείο Εξωτερικών έμεινε ο Γιώργος Κατρούγκαλος αφού οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά δεν επιτρέπουν αλλαγές  και αναπληρωτές τοποθετήθηκαν ο Γιάννης Μπουρνούς και η Θεοδώρα Τζάκρη  στο Απόδημου Ελληνισμού και εξωτερικού εμπορίου.

Στα χέρια του ΠΑΣΟΚ έμεινε ο τομέας Προστασίας του Πολίτη αφού μπορεί να έφυγε ο Γιάννης Ραγκούσης, τοποθετήθηκε ωστόσο στην θέση του τομεάρχη σε αυτό το χαρτοφυλάκιο ο Χρήστος Σπίρτζης. Αναπληρωτές είναι η Χαρά Καφαντάρη και ο Διονύσης Καλαματιανός.

Και στον τομέα Εθνικής Άμυνας δεν υπήρξε αλλαγή για ευνόητους λόγους με τον Θοδωρή Δρίτσα να παραμένει  στην θέση του. Αναπληρωτής τοποθετήθηκε ο Γιώργος Τσίπρας.

Και στην Παιδεία τα πράγματα παρέμειναν ίδια  με τομεάρχη τον Νίκο Φίλη και αναπληρώτρια την Μερόπη Τζούφη.

Από κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκε στο κόμμα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναλαμβάνοντας τον τομέα Εργασίας ενώ στα θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης παρέμεινε στην θέση της η Θεανώ Φωτίου.

Στον τομέα Υγείας παραμένει ο Ανδρέας Ξανθός με αναπληρωτές του Γιώργο Βαρεμένο και την Δώρα Αυγέρη

Στον τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος ο Σωκράτης Φάμελλος με αναπληρώτρια την Θεοπίστη Πέρκα.

Στο Πολιτισμού από το αναπληρώτρια στο Εξωτερικών πήγε η Σία Αναγνωστοπούλου με αναπληρωτές τον Πάνο Σκουρολιάκο και στο Αθλητισμού τον Θάνο Μωραΐτη.

Στο Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος με αναπληρώτρια την Ειρήνη Αγαθοπούλου  στα θέματα Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένας βουλευτής από την νέα γενιά ο Κώστας Ζαχαριάδης αναλαμβάνει το Εσωτερικών με αναπληρωτές τον Μίλτο Χατζηγιάννη. Αναπληρωτής στα θέματα διαφάνειας θα είναι ο Παύλος Πολάκης και η Κυριακή Μάλαμα  για το χαρτοφυλάκιο  Μακεδονίας Θράκης.

Τον τομέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης  ανέλαβε ο Μάριος Κάτσης και αναπληρώτρια η Αναστασία Γκανά.

Στο Μεταφορών Υποδομών πήγε ο Νίκος Παππάς με αναπληρωτή τον Χρήστο Γιαννούλη. Στο Ναυτιλίας  παρέμεινε ο Νεκτάριος Σαντορινιός  με αναπληρωτή τον Ανδρέα Μιχαηλίδη

Τον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλαβε και πάλι ο Σταύρος Αραχωβίτης και η Ολυμπία Τελιγιορίδου

Στον Τουρισμό παρέμεινε η Κατερίνα Νοτοπούλου  με αναπληρωτή τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη . Στο Μεταναστευτικής πολιτικής παρέμεινε ο Γιώργο Ψυχογιός  ενώ συντονιστής ΕΠΕΚΕ ΚΑΙ υπεύθυνος  Χρηματοπιστωτικού τομέα είναι ο Αλέκος Λαμπρότερης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνο Σκουρλέτης και ο Γιάννης Ραγκούσης πηγαίνουν στην Βουλή  όπου επιφορτίζονται με επιπλέον καθήκοντα, καθώς αναλαμβάνουν και συντονιστικό ρόλο στους τομείς που περιλαμβάνονται στις διαρκείς επιτροπές που αναλαμβάνουν.

Ως εκ τούτου λόγω και των διευρυμένων καθηκόντων και του συντονιστικού ρόλου δεν αναλαμβάνουν κάποιον τομέα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει συντονιστικό ρόλο για Οικονομικών Υποθέσεων – Παραγωγής και Εμπορίου ο Πάνος Σκουρλέτης: Μορφωτικών Υποθέσεων – Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Γιάννης Ραγκούσης  Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης – Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις