Πολιτική

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα περίμενε ένα νεύμα αλλά…

«Το Eurogroup αυξάνει την πίεση στην Ελλάδα» , «Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες», «Ξανά καμία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της», «Όσα είναι στο τραπέζι δεν αρκούν», είναι μερικοί από τους τίτλους γερμανικών εφημερίδων για τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Τώρα πρέπει να προχωρήσουν όλα γρήγορα. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Αθήνα ως τον Ιούνιο, επισημαίνει η Welt, ενώ προσθέτει ότι αυξάνεται η αγωνία σχετικά με την ικανότητα της Αθήνας να πληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να αφήσει τους Έλληνες να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα, μια ιδέα η οποία, σύμφωνα με τη Welt, βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την Die Zeit, οι πιστωτές της Ελλάδας της άσκησαν εκ νέου πίεση: χρήματα θα υπάρξουν μόνο όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, ενώ τόσο ο Ντάισελμπλουμ όσο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισαν ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποβάλει περισσότερες προτάσεις, να περιγράψει πιο λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες σκοπεύει να κάνει.

Η Zeit σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε σε ένα πολιτικό μήνυμα το οποίο θα επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να την βοηθήσει και κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Η Handelsblatt από την πλευρά της υπογραμμίζει ότι αν και δεν υπήρξε χθες συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, η Αθήνα θα μπορέσει να καταβάλει σήμερα μια δόση του δανείου που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Frankfurter Allgemeine διερωτάται αν ένα δημοψήφισμα είναι η λύση για την κρίση στην Ελλάδα και προσθέτει ότι αν και ο Σόιμπλε συμφωνεί με το σχέδιο αυτό, ο Ντάισελμπλουμ εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να καθυστερήσει η καταβολή της βοήθειας προς την Αθήνα.

Το περιοδικό Der Spiegel επισημαίνει ότι σύντομα τα χρήματα της Ελλάδας θα τελειώσουν και όμως οι συζητήσεις μεταξύ του Γιούρογκρουπ και της Αθήνας προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Και προσθέτει: «ο Σόιμπλε έβαλε στο παιχνίδι ένα δημοψήφισμα, σαν να υπήρχε χρόνος για κάτι τέτοιο».

Εξάλλου το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να δεχθούν μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η προστασία των πιο αδύναμων πολιτών, όμως σε αντιστάθμισμα επιθυμούν να λάβει κάποια μέτρα, όπως η φορολόγηση των πλουσίων, ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει κάποια στιγμή στο μέλλον να σηκώσει μόνη της το βάρος των κοινωνικών παροχών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 απαιτεί τροποποίηση του νόμου», λέει η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο προβλέψεις στην αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία
F-35 των ΗΠΑ
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 27
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο για να μη σπάσει το μέτωπο
«Αντιστροφή της πραγματικότητας ότι τους δρόμους κλείνει η Τροχαία» - «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους, πόσο μάλλον όταν αρνούνται να προσέλθουν σε έναν διάλογο»
Κυριάκος Μητσοτάκης
331