Πολιτική

To ΠΑΣΟΚ βγάζει στη σέντρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και θέλει πολιτική αλλαγή

Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ακόμα ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί αυτή η σοβαρή υπόθεση σε επικοινωνιακή απόπειρα συμψηφισμού ευθυνών

Τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνουν ως υπεύθυνο για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τον μάλιστα για «ρεσιτάλ υποκρισίας από για να καλύψει το καθεστώς σήψης και διαφθοράς που έστησαν απομυζώντας το κράτος και τις δυνατότητες της χώρας». 

Το σχόλιο αυτό έγινε με αφορμή την παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κυριακάτικο μήνυμα του όπου παραδέχθηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι «αποτύχαμε» ενώ οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσωπικά, αποδείχτηκαν κατώτεροι των απαιτήσεων της κοινωνίας. Και ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται άλλο να πληρώνει τα σπασμένα της διαφθοράς από μια κυβέρνηση, που τον περιφρονεί. Αξίζει μια καλύτερη προοπτική για τη ζωή του».

Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ακόμα ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί αυτή η σοβαρή υπόθεση σε επικοινωνιακή απόπειρα συμψηφισμού ευθυνών με την λογική ότι είμαστε ίδιοι. 

«Με υπευθυνότητα και θεσμική συνέπεια, θα προχωρήσουμε στη μελέτη της δικογραφίας και θα πράξουμε το συνταγματικό μας καθήκον. Οι πολίτες απαιτούν λογοδοσία. Όχι ατιμωρησία. Απαιτούν κράτος που υπηρετεί τον λαό, όχι το κόμμα. Και πάνω απ’ όλα, δικαιοσύνη χωρίς εξαιρέσεις».

Όπως λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης το σκάνδαλο έγκειται στο γεγονός ότι  «υπήρχε ένας μηχανισμός που ενημέρωνε κάποιους -που δεν είχαν τα κριτήρια- να  δηλώσουν ψευδώς ότι έχουν εκτάσεις και να πάρουν επιδοτήσεις διασπαθίζοντας ευρωπαϊκούς πόρους σε βάρος άλλων.

Επισημαίνουν ακόμα ότι «αν δεν υπήρχε η ευρωπαϊκή Εισαγγελία -που η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν άφηνε να μπει μέσα, αδιανόητα πράγματα- δεν θα είχαμε μάθει τίποτα. Τα μάθαμε γιατί υπήρχε η ευρωπαϊκή Εισαγγελία όχι γιατί τάχα πήρε κάποια πρωτοβουλία η κυβέρνηση».

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ακόμη ότι «η μόνη λύση για να φύγει η χώρα από αυτήν την εικόνα παρακμής για την οποία είναι υπεύθυνος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όντας ένας αναξιόπιστος πρωθυπουργός που δηλώνει είτε ανίκανος να ελέγξει υπουργούς και στελέχη είτε ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει, είναι να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή

Επισημαίνουν ότι πρώτα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν όλες απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην υπάρξει παραγραφή. «Εδώ, δεν έχει ακόμη παραπεμφθεί ο κ. Καραμανλής. Είναι εν εξελίξει η προανακριτική επιτροπή. Επίσης, όπως ξέρετε, θα παραγραφούν ευθύνες πολιτικών προσώπων για υπουργικές πράξεις που η θητεία τους έληξε πριν το 2023», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς, τόνισε μάλιστα ότι «η πολιτική αλλαγή γίνεται με εκλογές, δεν γίνεται με κατάληψη στα θερινά ανάκτορα, όμως πρώτα θα υπάρχει απόλυτη διασφάλιση ότι δεν θα παραγραφούν αδικήματα».

Ως προς τις επικείμενες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι «έχουμε βρει επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία για να υπάρξει περαιτέρω έλεγχος ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Θα έρθουμε με το πιο πρόσφορο εργαλείο για τον έλεγχο, που ο ρόλος μας επιτάσσει».

«Απάτη η αριστεία και η κανονικότητα»

Εν τω μεταξύ ο Νίκος Ανδρουλάκης με άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι παραιτήσεις του κ. Βορίδη, τριών υφυπουργών και ενός γενικού γραμματέα είναι απόδειξη ότι το πρόβλημα ξεπερνά μεμονωμένα πρόσωπα. Αγγίζει τον ίδιο τον πυρήνα διακυβέρνησης του δήθεν “επιτελικού” κράτους.

Και αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη απογοήτευση για τον ελληνικό λαό, που περίμενε πως μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και  τις τεράστιες θυσίες του, θα έμπαιναν επιτέλους οι βάσεις για ένα κράτος λογοδοσίας και αξιοκρατίας. 

Αντί γι’ αυτό: Η αριστεία και η επιστροφή στην κανονικότητα που έταξε το 2019 ο κ. Μητσοτάκης, αποτέλεσαν μια μεγάλη πολιτική απάτη. Το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε βαθιά πελατειακό κράτος, βυθισμένο στη διαφθορά. Η δήθεν αριστεία, προκάλυμμα για αναξιοκρατία και ρουσφέτι. Ενώ η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά επιστροφή στις χειρότερες πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα σε κρίση.

Ένα είναι δεδομένο: Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί πια να παριστάνει τον ανήξερο διαχειριστή. Έξι χρόνια στο τιμόνι της χώρας, αν δεν γνώριζε είναι επικίνδυνος – αν γνώριζε είναι συνένοχος. 

Οι εντεταλμένοι εισαγγελείς της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και οι ένορκες καταθέσεις των κ.κ. Βάρρα και Σημανδράκου δείχνουν σαφείς ενδείξεις εμπλοκής υπουργών. Το ερώτημα είναι απλό: θα υπάρξει πλήρης ανάληψη όλων των ευθυνών ή θα συνεχιστεί το παιχνίδι της συγκάλυψης;».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν δέχομαι μια τραγωδία να γίνεται reality show και πεδίο στείρας κομματικής αντιπαράθεσης
«Δεν δέχομαι μια τραγωδία να γίνεται reality show, μία τραγωδία να γίνεται πεδίο στείρας κομματικής αντιπαράθεσης για να βγάλει την ουρά της έξω η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη»
Ο Νίκος Ανδρουλακης
Σαμαράς: Το ενδεχόμενο νέου κόμματος, η σκληρή επίθεση στον Μητσοτάκη, το «ουδέν σχόλιο» από Μαξίμου και οι «γαλάζιοι» ψίθυροι
Απάντησε και στις αιχμές που είχε αφήσει εναντίον του ο κ. Μητσοτάκης όταν είχε μιλήσει για «πατριώτες της φακής και του καναπέ», σημειώνοντας ότι «αυτά είναι όλα δείγματα αλαζονείας και θεσμικής απρέπειας»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ 68
Ο Αντώνης Σαμαράς μιλά για πρώτη φορά δημόσια μετά τον θάνατο της κόρης του: «Ευχαρίστησα τον Θεό για τα 34 χρόνια που είχαμε τη Λένα μας»
«Η απώλεια της Λένας είναι μια κατάσταση βιωματική που με φέρνει ακόμη πιο κοντά σε αυτούς τους γονείς» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός για τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών
Αντώνης Σαμαράς και Λένα Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη δημιουργία νέου κόμματος - Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Όταν λάβω τις αποφάσεις μου, όποιες κι αν είναι αυτές, θα τις εξηγήσω καθαρά και ξάστερα στον ελληνικό λαό», είπε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς
Αντώνης Σαμαράς
371