Πολιτική

Τροπολογία Σταθάκη δίνει λύση στο ασφαλιστικό ζήτημα εργαζομένων και συνταξιούχων του ΙΓΜΕ

Το πρόβλημα των απαιτήσεων των εργαζομένων και των συνταξιούχων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), που απορρέουν από το συμβόλαιο ομαδικής ασφάλισης με την Εθνική Ασφαλιστική, επιλύει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Κατά την παρουσίαση της τροπολογίας στη Βουλή, ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, είπε ότι με την προτεινόμενη εξωδικαστική ρύθμιση αντιμετωπίζεται ένα θέμα που ταλανίζει το ΙΓΜΕ σχεδόν επί μία εικοσαετία, οδηγώντας το σε οικονομικό αδιέξοδο. «Ήδη, από το 2001, η ασφαλιστική εταιρεία επισήμανε, με έγγραφά της στο ΙΓΜΕ, ότι είχε δημιουργηθεί έλλειμμα στον λογαριασμό της ομαδικής ασφάλισης, στο οποίο το ΙΓΜΕ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Αποτέλεσμα ήταν, το 2009 να αρχίσει η καθυστέρηση και στη συνέχεια, να γίνει διακοπή της καταβολής των αποζημιώσεων στους αποχωρήσαντες εργαζόμενους, που προσέφυγαν για το λόγο αυτό στη Δικαιοσύνη» σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Υπενθύμισε, δε, ότι το συμβόλαιο, με το οποίο ασφαλίστηκε ομαδικά το υπαλληλικό προσωπικό του ΙΓΜΕ και προβλέφθηκε η καταβολή εφάπαξ ποσού σε κάθε εργαζόμενο κατά την αποχώρησή του, υπεγράφη μεταξύ ΙΓΜΕ και Εθνικής Ασφαλιστικής το 1989. Ωστόσο, ακολούθως, οι όροι του συμβολαίου τροποποιήθηκαν πολλές φορές, καθιστώντας το μη βιώσιμο. Το 2013, και με βεβαιωμένο έλλειμμα στον Λογαριασμό Καταθέσεων Ασφαλίστρων περίπου 31 εκατ. ευρώ, η Εθνική Ασφαλιστική κατήγγειλε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Σήμερα, εκτιμάται ότι οι απαιτήσεις συνταξιούχων και εργαζόμενων ανέρχονται σε τουλάχιστον 54 εκατ. ευρώ.

«Η πρότασή μας, που προβλέπει την εξωδικαστική ρύθμιση του προβλήματος, αφορά στην καταβολή του 60% του κεφαλαίου των απαιτήσεων συνταξιούχων και εργαζομένων σε μία δόση, με τη διαδικασία να εκκινεί εντός του 2018» είπε ο υπουργός.

Ειδικότερα, η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ προβλέπει:

• Την εξασφάλιση του ποσού των 24 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

• Την κατάθεση του ποσού αυτού σε ειδικό λογαριασμό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τη διαδικασία εκταμίευσής του.

• Τη διαδικασία της παραίτησης των εργαζομένων και των συνταξιούχων από κάθε άλλη απαίτησή τους έναντι του ΙΓΜΕ.

Με την τροπολογία παρατείνεται, επίσης, για δύο μήνες η αναστολή εκτέλεσης κατασχέσεων έναντι του ΙΓΜΕ, ενώ επιλύεται το ζήτημα της διπλής περικοπής στους μισθούς των εργαζομένων του ΙΓΜΕ, η οποία έχει ήδη κριθεί, με πλήθος δικαστικών αποφάσεων, ως αντισυνταγματική.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γιώργος Γεραπετρίτης για τη νίκη Ερχιουρμάν στα Κατεχόμενα: Ανοίγει νέο κεφάλαιο ελπίδας για την επανένωση της Κύπρου
«Η επανένωση θα εγγυάται την ειρήνη και ευημερία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια» υπογραμμίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών
Γιώργος Γεραπετρίτης
Μάξιμος Χαρακόπουλος στη χειροτονία του νέου αρχιεπισκόπου Σινά: Νέα ελπιδοφόρα εποχή για την ιστορική μονή της Αγίας Αικατερίνης
«Προσδοκούμε, με τη χάρη του Θεού, οι πληγές που άνοιξαν στο πρόσφατο παρελθόν να ιαθούν σύντομα, και η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Θεοβάδιστο Όρος να συνεχίσει να ακτινοβολεί»
Ο γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον νέο Αρχιεπίσκοπο Σινά, κ. Συμεών / πηγή φωτογραφίας Βουλή των Ελλήνων
Γιώργος Μυλωνάκης: «Είναι αθλιότητες, η συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες», η απάντησή του σε δημοσίευμα εφημερίδας
«Μέσα σε ένα μήνα έχω την τιμή να ασχολείται μαζί μου τουλάχιστον σε τρία πρωτοσέλιδα της εφημερίδας του και δεκάδες άρθρα των ιστοσελίδων του», ανέφερε
Ο Γιώργος Μυλωνάκης
Αυστηρή απάντηση Γεραπετρίτη σε Φιντάν για πρόγραμμα SAFE: Όποιος ενοχλείται οφείλει να το αποδεχθεί - Υποδείξεις και μομφές δεν είναι αποδεκτές
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα SAFE λέγοντας πως «οι αποφάσεις που επηρεάζουν την ασφάλεια της Ευρώπης δεν πρέπει να εξυπηρετούν τα συμφέροντα μόνο μιας χώρας, αλλά να προάγουν τη συνολική ασφάλεια»
Ο Χακάν Φιντάν και ο Γιώργος Γεραπετρίτης 8