Πολιτική

Τσακαλώτος: “Έχω πάρει μέρος σε πολλές καταλήψεις”

«Ο νέος νόμος δεν δίνει όλες τις απαντήσεις, θέτει όμως τις βάσεις για να συζητήσουμε το πανεπιστήμιο που θέλουμε», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα», στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις σκοτεινές όψεις των ιδρυμάτων του εξωτερικού, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα χρέους που έχει δημιουργηθεί για πολλούς φοιτητές εξαιτίας των δανείων που παίρνουν για να καλύψουν τα έξοδα των σπουδών τους, μεταξύ των οποίων είναι και τα υψηλά δίδακτρα.

«Όταν λέτε να πάμε μπροστά, ξέρουμε ότι θέλουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο με ανταγωνιστικές αμοιβές; Θέλουμε την εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης; Αυτός που πληρώνει επηρεάζει τη θεματολογία και τη μεθοδολογία. Αυτό σημαίνει ότι η γνώση δεν είναι ανοικτή για όλους», σημείωσε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της αξιολόγησης: «Στην Αγγλία φεύγουν οι πανεπιστημιακοί γιατί βαρέθηκαν να συμπληρώνουν φόρμες αξιολόγησης αντί να διδάσκουν». Επίσης, έκανε λόγο για «κολπάκια» στα οποία καταφεύγουν αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, προκειμένου να πετύχουν καλύτερες επιδόσεις στην αξιολόγηση.

«Οι καταλήψεις είναι παράνομη πράξη ή δεν είναι; Δεν θέλουν κάποιοι να γίνονται καταλήψεις, εγώ έχω πάρει μέρος σε πολλές, εγώ πιστεύω ότι οι πολλές είναι λάθος, αλλά κι αν είναι λάθος και δεν συμφωνώ δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να συζητήσω» είπε.

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε την ανάγκη να προστατευτεί η ανώτατη εκπαίδευση από τα ιδιωτικά συμφέροντα για να αναφερθεί στη συνέχεια στις επιμέρους προβλέψεις του νομοσχεδίου:

– Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα: «Πώς κάποιοι εδώ θεωρούν απαράδεκτη παρέμβαση του κράτους τη συμμετοχή των καθηγητών σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα δωρεάν και σε ένα με αμοιβή;».

– Για τις πρυτανικές εκλογές: «Οποιος κερδίσει στις εκλογές κάνει ό,τι θέλει; Αυτή είναι η άποψή σας για τη Δημοκρατία;».

– Για το άσυλο: «Γιατί κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Είναι παράνομες οι καταλήψεις; Αντιδημοκρατικές; Οι φοιτητές πρέπει να κάθονται στα αυγά τους;».

«Η ανταγωνιστικότητα δεν έχει θέση στο πανεπιστήμιο. Ο ανταγωνισμός δεν είναι για την παιδεία. Είναι δημόσιο εγχείρημα η παιδεία», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Καταδίκη Φλώρου για τον ξυλοδαρμό Γραμμένου στη Βουλή ζητάει ο εισαγγελέας
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν έριξε γροθιά στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, περιγράφοντας από την πλευρά του, ότι «έπιασε από το γιακά τον Βασίλη Γραμμένο, του έβαλε τρικλοποδιά και αυτός έπεσε κάτω»
Ο Κωνσταντίνος Φλώρος
Μαρινάκης κατά ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης να μην ντρέπεται να μας πει με ποιον θα κυβερνήσει, πραγματικός νικητής του συνεδρίου ο Δούκας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν δίνει σαφές στίγμα διακυβέρνησης, επέμεινε ότι η αυτοδυναμία παραμένει ζητούμενο για τη ΝΔ, ενώ αναφέρθηκε ακόμη στο Άγιο Φως, στη δίκη για τα Τέμπη, στον κατώτατο μισθό και στην πορεία της οικονομίας
Παύλος Μαρινάκης
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
8
Πλεύρης: Ο Κουτσούμπας τιμά την έναρξη του εμφυλίου – Εγώ δεν μπορώ να τιμώ όσους κράτησαν την Ελλάδα ελεύθερη;
Πυρά κατά του ΚΚΕ από τον υπουργό Μετανάστευσης με αφορμή εκδήλωση του ΚΚΕ στο Λιτόχωρο για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ - Ανησυχία για νέες μεταναστευτικές ροές
Θάνος Πλεύρης
ΥΠΕΞ: «Το Status Quo του Παναγίου Τάφου πρέπει να γίνεται πλήρως σεβαστό»
Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την απαγόρευση πρόσβασης του Λατίνου Πατριάρχη στον Πανάγιο Τάφο - «Έδωσα εντολή να τελέσει κανονικά τις λειτουργίες», έγραψε σε ανάρτησή του ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Υπουργείο Εξωτερικών