Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τσακαλώτος: Ίσως ο Ντάισελμπλουμ να επηρεαζόταν από τον Σόιμπλε

Τσακαλώτος: Ίσως ο Ντάισελμπλουμ να επηρεαζόταν από τον Σόιμπλε

«Υπομονή, αποφασιστικότητα και θάρρος» είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται ο διάδοχος του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σημείωσε επίσης ότι ίσως να επηρεαζόταν από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Τσακαλώτος υπουργός χαρακτηρίζει «σκληρό» τον Ολλανδό συνάδελφό του, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι λειτούργησε ως ειλικρινής μεσολαβητής σε πολλά θέματα.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ λειτούργησε ως ειλικρινής μεσολαβητής σε πολλά θέματα και σε αυτό της Ελλάδας. Δεν φοβήθηκε να ανοίξει την ατζέντα της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής.

Έχουμε διαφορές βέβαια τόσο στο στυλ όσο και στην ουσία. Ειδικότερα, θα τόνιζα πολύ περισσότερο τις κοινωνικές και μακροοικονομικές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στην ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το κοινωνικό ζήτημα είναι η ωρολογιακή βόμβα που απειλεί τη συνοχή της ΕΕ ως συνόλου. Το αν θα ήμουν καλύτερος πρόεδρος είναι, φυσικά, άλλο θέμα.

Σε ερώτηση για τον αν λάμβανε υπερβολικά υπ’ όψιν του τον κ. Σόιμπλε, όπως υποστήριξαν κάποιοι επικριτές του, είπε ότι “ίσως”, αλλά “ο Βολφγκανγκ υπήρξε κυρίαρχη παρουσία στο Eurogroup για πολλά χρόνια”.

Τόνισε επίσης ότι δεν έβαζε πάνω απ’ όλα το ότι είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, αλλά είναι ένας πάρα πολύ Ευρωπαίος πολιτικός.

Σχετικά με τον διάδοχό του Μάριο Σεντένο, τόνισε πως πρέπει να δείξει υπομονή, αποφασιστικότητα και θάρρος. Η ατζέντα για τη μεταρρύθμιση της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης μπορεί αληθινά να σε αποθαρρύνει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις