Πολιτική

Τσίπρας με Ολάντ για «αγώνα απέναντι στις δυνάμεις της Ακροδεξιάς να επιβάλλουν την ηγεμονία τους»

Με τον Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο Παρίσι. Ο πρώην πρωθυπουργός αντάλλαξε με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας απόψεις για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αλλά και την αδυναμία της να παίξει αποφασιστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

«Μιλήσαμε εκτενώς για τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς, την πιθανότητα εκλογής της Λε Πεν στη Γαλλία, αλλά και για την ανάγκη να ενωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις για να την αποτρέψουν», έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στο Facebook για τη συνάντηση που είχε με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

«Αξιοποιώντας την ευκαιρία της παρουσίας μου στο Παρίσι για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, συναντήθηκα χθες (11.12.2023) και σήμερα (12.12.2023) με παλιούς φίλους αλλά και με μελλοντικούς πρωταγωνιστές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Με τον François Hollande αντάλλαξα απόψεις για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, την αδυναμία της να παίξει αποφασιστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, στην κρίση ασφάλειας, στην αύξηση των ανισοτήτων αλλά και στην κλιματική κρίση.

Μιλήσαμε εκτενώς για τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς, την πιθανότητα εκλογής της Le Pen στη Γαλλία, αλλά και για την ανάγκη να ενωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις για να την αποτρέψουν.

Χθες είχα τη χαρά να συναντηθώ εκ νέου με έναν ακόμη φίλο, που τα βιβλία του αποτελούν σημείο αναφοράς της σύγχρονης προοδευτικής διανόησης, τον Thomas Piketty. Και προφανώς αντικείμενο της συζήτησής μας ήταν η διεύρυνση των ανισοτήτων σε παγκόσμια και ευρωπαϊκή κλίμακα, ιδιαίτερα μετά την πανδημία.

Και το κρίσιμο θέμα: Πώς μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην αναδιανομή του πλούτου και θα δώσουν τη δυνατότητα ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς μιας χώρας με πολύ υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα. Μια κρίσιμη αναζήτηση που συμφωνήσαμε να την προχωρήσουμε σε βάθος.

Παράλληλα, είχα την ευκαιρία να συναντήσω και αρκετούς μελλοντικούς πρωταγωνιστές.
Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και ακτιβιστές στο forum ‘”Académie des Futurs Leaders”, μια πλατφόρμα στήριξης των προοδευτικών “ηγετών του μέλλοντος”.

Νέοι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται: στον αγώνα για δικαιώματα γυναικών και LGBT+, στο αντιρατσιστικό κίνημα, στον συνδικαλιστικό χώρο, στην προστασία δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης καθώς και στον τομέα πολιτικής στρατηγικής σε προοδευτικά κόμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησα για τη προσωπική μου εμπειρία από τη συμμετοχή μου στα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης για μια άλλη “κοινωνική Ευρώπη”, και μετά, στη διακυβέρνηση της Ελλάδας. Ανταλλάξαμε απόψεις για τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε σε κάθε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό πεδίο απέναντι στην προσπάθεια των δυνάμεων της Ακροδεξιάς να επιβάλλουν την ηγεμονία τους».

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 11
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα
Παύλος Μαρινάκης για φωτιές: 10 ψέματα της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις στους πολίτες
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις τραγικές στιγμές αγωνίας των πολιτών, ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό τους μένος»
Ο Παύλος Μαρινάκης 6
Κεφαλογιάννης κατά Πελετίδη για τις φωτιές στην Πάτρα: Ζητούσε 112 και μετά προέτρεπε τους πολίτες να μην εφαρμόζουν τις εντολές
«Ο Δήμος Πατρέων στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων σε όλα τα επίπεδα - Άκουσα τον Δήμαρχο κ. Πελετίδη να ενθαρρύνει τους πολίτες να μην εφαρμόσουν τις οδηγίες του 112»
Καμένα αυτοκίνητα στην Πάτρα 219