Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Τσίπρας: Μηδενική ανοχή σε οργανωμένες ομάδες και διαφθορά εντός της ΕΛ.ΑΣ.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩΤΟ EUROKINISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η πολιτεία και η αστυνομία θα συνεργαστούν υποδειγματικά για να κάνουμε το βήμα προς μια νέα εποχή, τόνισε απευθυνόμενος προς τους Αστυνομικούς ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Η σημερινή μου επίσκεψη έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Όραμά μου είναι να ξεφύγουμε από προκαταλήψεις παρελθόντος και να πετύχουμε μια ουσιαστική συμφιλίωση του πολίτη με τον αστυνόμο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως το έργο της ΕΛ.ΑΣ. είναι εξαιρετικά δύσκολο και σημαντικό. Η προστασία των πολιτών είναι το θεμέλιο για την αδιατάρακτη και ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή.

Η νέα κυβέρνηση έχει απόλυτη συνείδηση του δύσκολου έργου σας και θα κάνει τα πάντα για να σας στηρίξει, είπε ο Α. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τους Αστυνομικούς.
Το μεγάλο ζητούμενο για κάθε δημοκρατική χώρα του κόσμου είναι μια αστυνομία που είναι αξιόμαχη και ταυτόχρονα τηρεί κατά γράμμα αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η αντίληψη που λέει ότι οι νόμοι υπάρχουν για να προστατεύουν τους κακούς και η αστυνομία πρέπει να τους παραβιάζει είναι μια αντίληψη αναχρονιστική και αντιδημοκρατική, αλλά και αναποτελεσματική δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Για να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας πρέπει να κινήστε σε ένα πλαίσιο κοινωνικής ειρήνης. Εσείς θα είστε οι πρώτοι που θα συμφωνήσετε ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν πρέπει να κάνει τη δουλειά της παραβιάζοντας το Σύνταγμα ή κάνοντας κατάχρηση εξουσίας.
Πράγματι ο πολίτης χαίρεται όταν βλέπει τον αστυνομικό στη γειτονιά του, όταν κάνει σωστά τη δουλειά του ήταν μια από τις πρώτες εξαγγελίες μας ο αστυνομικός της γειτονιάς, είπε ο Πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως ταυτόχρονα όμως ο πολίτης απαιτεί τον σεβασμό προς τον ίδιο και τους άλλους πολίτες.
Η πολιτεία θα διαθέσει κάθε δυνατή βοήθεια είπε ο Α. Τσίπρας και συμπλήρωσε:
Ο αστυνομικός πρέπει πρώτα απ’ όλα να αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος. Οι συνθήκες εργασίας, τα μέσα που του παρέχονται και κυρίως ο μισθός του πρέπει είναι ικανοποιητικά. Είναι ζήτημα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεται να αντιμετωπιστούν παρά τις οικονομικές δυσκολίες και την κρίση. Είναι καθαρά ζήτημα προτεραιοτήτων της ηγεσίας η εξεύρεση νέων πόρων. Πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι μισθολογικές αδικίες, αλλά αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια μέρα στην άλλη.

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό ο Α. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριαστικά:
Μηδενική ανοχή στη διαφθορά και την παρανομία, κρίνεται το κύρος της αστυνομίας από αυτό. Η πλειοψηφία των αστυνομικών κάνει υποδειγματικά τη δουλειά της. Γίνονται σημαντικά βήματα, όμως αρκούν ελάχιστα και μεμονομένα περιστατικά για να διαρραγεί η εμπιστοσύνη με τους πολίτες.
Το δεύτερο στο οποίο αναφέρθηκε ο Α. Τσίπρας ήταν οι ενδείξεις ύπαρξης οργανωμένων θυλάκων στο Σώμα. Οι αστυνομικοί μπορούν να έχουν τις πεποιθήσεις τους, όμως δεν είναι ανεκτή η ύπαρξει οργανωμένων ομάδων που προσπαθούν να επιβάλουν αντιλήψεις που είναι καταδικασμένες από τη δημοκρατία. Αν ξαναεμφανιστούν τέτοια φαινόμενα θα πρέπει αντιμετωπιστούν ριζικά από την ηγεσία, τόνισε ο Α. Τσίπρας.

Η αλλαγή στη στάση της φάνηκε στις δηλώσεις του υπουργού Γιάννη Πανούση πως η ΕΛ.ΑΣ. έχει καταλάβει ότι η συλλογική δράση δεν αποτελεί διατάραξη. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα παταχθεί η εγκληματική δραστηριότητα, είπε ο υπουργός όμως υπογράμμισε πως η Αστυνομία δεν θα αντιμετωπίζει το πλήθος ως ομοιογενές και επικίνδυνο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε