Πολιτική

Τσίπρας σε Ράμα: Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνά από την ελληνική μειονότητα

Κεντρικό κριτήριο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε. είναι τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Αυτό ξεκαθάρισε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας στον Έντι Ράμα, κατά την ωριαία συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής χωρών Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης και Κίνας, στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Αλέξης Τσίπρας και Έντι Ράμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συζήτησαν τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει η ΕΕ σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα της μειονότητας στην Αλβανία και σε σχέση με τον νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό, που είναι μέρος του νόμου για τις μειονότητες.

[read4more]

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό βήμα τη νέα υπουργική απόφαση της Αλβανίας για τις περιουσίες των πολιτών που δεν έχουν τίτλους κυριότητας και υπογράμμισε πως το ζήτημα είναι η εφαρμογή του. Η υπουργική απόφαση θα δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις επόμενες ημέρες, όπως δεσμεύθηκε ο Έντι Ράμα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεσμεύθηκε πως θα κάνει τα πάντα να τηρηθούν οι κανόνες της ΕΕ σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα, με απόλυτο σεβασμό σε σχέση με όσους έχουν πιστοποιητικά.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν, όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές, τα επόμενα βήματα σε σχέση με το διάλογο για τα σχολικά εγχειρίδια και τα κοιμητήρια.

Στο δεύτερο σκέλος της συνάντησης, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Αλβανίας συζήτησαν για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε βάθος χρόνου, με έμφαση στις υποδομές.

Εκτός από τον Έντι Ράμα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Βόρειας Μακεδονίας και της Κροατίας, οικοδέσποινας της Πρωτοβουλίας 17+1 (σ.σ. μετονομάστηκε μετά την ένταξη της Ελλάδας). Οι τρεις πρωθυπουργοί συζήτησαν τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κροατία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Κροάτης πρωθυπουργός συνεχάρη την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε και η συνεργασία Ελλάδας και Κροατίας για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

tsipras croatia

Στη Σύνοδο

Τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί ως μέλος, πλέον, της «Πρωτοβουλίας 17+1», με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας και γέφυρες ανάπτυξης με παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Κίνα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Κίνας.

«Είναι η πρώτη φορά που παρακολουθώ αυτή τη Σύνοδο εκπροσωπώντας την Ελλάδα για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος αυτής της συνόδου κορυφής των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, η οποία θα καλείται πλέον “Πρωτοβουλία 17+1”, πράγμα που είναι σημαντικό βήμα για τη Σύνοδο και την Πρωτοβουλία», ανέφερε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στη Σύνοδο που πραγματοποιείται στο Ντουμπρόβνικ, ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα επιζητεί τη συνεργασία με όλα τα κράτη της Πρωτοβουλίας, με πλήρη τήρηση των κανονισμών και των διαδικασιών της ΕΕ για την προαγωγή της οικονομικής συνανάπτυξης σε αυτό το πολύ σημαντικό πλαίσιο συνεργασίας με την Κίνα.

Επισημαίνοντας πως πρόκειται για κρισιμότατη στιγμή για την περιφερειακή παγκόσμια ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη «να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να πρέπει να βρούμε έναν νέο τρόπο και νέα θεμέλια για την περιφερειακή μας ανάπτυξη, ξεπερνώντας προκλήσεις όπως οι συγκρούσεις στην περιοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας την ως «μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την περιοχή των Βαλκανίων».

Δείτε την παρέμβαση του πρωθυπουργού

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πράξει ό,τι απαιτείται για να μην επιτρέψει την υποβάθμιση του Αγνώστου Στρατιώτη» λένε κυβερνητικές πηγές για τον Χάρη Δούκα
«Μέσα σε λίγες ώρες, ο κ. Δούκας αναίρεσε τον εαυτό του» τονίζουν κυβερνητικές πηγές για τον δήμαρχο Αθηναίων
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ 35
Άδωνις Γεωργιάδης – Παύλος Πολάκης: Νέα κόντρα στη Βουλή – «Μην πάρεις πάλι αναβολή», «ο δικηγόρος μου έχει πολλές υποθέσεις»
«Είπες ψέματα ότι δεν ζήτησες αναβολή, και σου κότσαρα το δικαστικό έγγραφο», είπε ο υπουργός Υγείας. «Λες ψέματα» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή 22
Αλλαγές στο γραφείο του έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης - Ο Γιώργος Παπαβασιλείου νέος διευθυντής
Η επί σειρά ετών συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και μέχρι τώρα διευθύντρια του γραφείου του, Έλενα Αναστασίου, αναλαμβάνει γραμματέας του Δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού και της οικογένειας
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Κόντρα χωρίς τέλος για τον Άγνωστο Στρατιώτη ανάμεσα σε Δούκα και Δένδια: Στη δικαιοσύνη ο δήμαρχος – «Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του μνημείου», απαντά το Άμυνας
Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο Χάρης Δούκας για την ανάθεση της καθαριότητας του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη σε ιδιώτη – Η απάντηση του υπουργείου Άμυνας
Κόντρα χωρίς τέλος για τον Άγνωστο Στρατιώτη ανάμεσα σε Δούκα και Δένδια: Στη δικαιοσύνη ο δήμαρχος – «Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του μνημείου», απαντά το Άμυνας 80
Παύλος Μαρινάκης: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπαθεί να σώσει την πολιτική της καριέρα, ο Χάρης Δούκας να πει το “καλή τύχη” στους δημότες της Αθήνας
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Νίκο Δένδια. Φιλότιμη η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει θέμα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης
Το «άνοιγμα» Φάμελλου στον Τσίπρα αλλάζει το τοπίο στην Κεντροαριστερά - «Αρκετά μας κατέστρεψες» είπε ο Ραγκούσης στον Πολάκη
Κατά της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, ο Παύλος Πολάκης, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης και ο Ανδρέας Παναγιώτοπουλος
Σωκράτης Φάμελλος / Αλέξης Τσίπρας 40