Πολιτική

Βενιζέλος για Αγιά Σοφιά: Στρατηγική επιλογή Ερντογάν να τοποθετήσει την Τουρκία εκτός των ορίων της Δύσης

Για το θέμα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο facebook, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε χαρακτηριστικά πως «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος συμβολίζει, με τον πιο ακραίο τρόπο, τη στρατηγική επιλογή του προέδρου Ερντογάν να τοποθετήσει την Τουρκία εκτός των ορίων της Δύσης. Όχι απλώς εκτός των ορίων του δυτικού νομικού και πολιτικού πολιτισμού, αλλά εκτός των ορίων της Δύσης ως ιστορικής και στρατηγικής οντότητας».

Όπως σημειώνει: «Έως τώρα η Τουρκία διεκδικούσε μια επαμφοτερίζουσα θέση, διεκδικούσε τον “εξαιρετισμό” και την ιδιαιτερότητά της σε σχέση με τη Δύση, ήθελε όμως να τονίζει τη θέση της ως μέλος του ΝΑΤΟ, να διεκδικεί μια μορφή σχέσης με την ΕΕ, να δίνει μεγάλη σημασία στη σχέση της με τις ΗΠΑ ιδίως με το στιλ του κ. Τραμπ.

Τώρα μια βάναυση συμβολική πρόκληση μπορεί να σηματοδοτήσει τη ρήξη που δεν προκάλεσε η στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη και η καμπύλη της σχέσης της με τη Ρωσία».

Ο κ. Βενιζέλος καταλήγει: «Η υπέρβαση των συνταγματικών ορίων του κεμαλισμού, δηλαδή των βάσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας και οι ιδεολογικές, πολιτικές και θεσμικές επιπτώσεις της υπέρβασης αυτής στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι προφανείς. Οι εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι αυτονόητες. Το κυριότερο είναι όμως η απόφαση για την Αγία Σοφία ως δήλωση ριζικής ανατοποθέτησης της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση. Το ζήτημα είναι βεβαίως και πολιτιστικό και θρησκευτικό και ιστορικό. Είναι όμως πρωτίστως γεωπολιτικό. Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί ως αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης και της Δύσης προς την οποία απευθύνεται η πρόκληση».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση προανακριτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Το ενδεχόμενο καταλογισμού ευθυνών και στον πρωθυπουργό και η διαφωνία Φάμελλου με Φαραντούρη
Στην Κουμουνδούρου, δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει εάν θα  βάλουν στο κάδρο των ευθυνών και τον πρωθυπουργό
Το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ
Την επόμενη βδομάδα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτικής σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Ποιους θα περιλαμβάνει
Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη με την μέχρι σήμερα ανάγνωση της δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ λένε ότι δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο που να εμπλέκει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την όλη υπόθεση
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Βουλή