Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Βουλή – Live: Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Βουλή – Live: Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης
Φωτογραφία InTime News

Απόψε η ψηφοφορία στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Στις 20:00 -βάσει προγραμματισμού- θα τελειώσει η συζήτηση και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.
Ψήφισαν νωρίτερα Κουτσούμπας και Παφίλης λόγω… εκδηλώσεων.
Φίλης: Ο Μητσοτάκης έριξε πολλά σκαλιά το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου.
Ατύχημα για την Εύη Χριστοφιλοπούλου, καυγάς Βούτση – Δημήτρη Καμμένου.
ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ live blog του newsit.gr.

Με το αποτέλεσμα να μοιάζει προδιαγεγραμμένο, αφού απώλειες από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν αναμένονται, πέφτει απόψε στη Βουλή η αυλαία της τριήμερης συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η συζήτηση, με βάση τον προγραμματισμό που… ποτέ δεν τηρείται και δεν αποκλείεται να ανατραπεί, θα τελειώσει στις 20:00 και θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία.

Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ολοκληρώνεται με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, που αναμένεται να ξεκινήσουν το μεσημέρι, και ολοκληρώνεται με την ομιλία του πρωθυπουργού γύρω στις οκτώ το βράδυ. Μια συζήτηση στη Βουλή που ξεκίνησε από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά του Παύλου Πολάκη και ο πρωθυπουργός τη μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Όλα αυτά ενώ απομένουν 15 και σήμερα για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου… Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία, αφού προηγηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων με τον Αλέξη Τσίπρα να ρίχνει την αυλαία.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο live blog του newsit.gr

Με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Σήμερα, και μετά την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ σε βάρος του κ. Πολάκη, η κυβέρνηση ζητάει ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης. Με βάση τα λεχθέντα του πρωθυπουργού τον περασμένο Ιανουάριο, η κυβέρνηση θέλει τη στήριξη 151 βουλευτών τουλάχιστον, αν και με βάση το Σύνταγμα αρκεί πλειοψηφία 120 ψήφων.

Το Μαξίμου

Σχέδιο που στόχο έχει να πλήξει το πολιτικό προφίλ του πρωθυπουργού προκειμένου να επηρεαστούν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι και να μην επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές βλέπουν πίσω από την ακραία επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως λένε στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των αναποφάσιστων προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει θορυβήσει την ΝΔ η οποία εμφανίζεται να έχει φτάσει στο «ταβάνι» της συσπείρωσης της ενώ δεν έχει να λαμβάνει ψήφους από καμία άλλη κομματική δεξαμενή.

Έτσι, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι άνθρωποι, η ΝΔ επιχειρεί να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα του πρωθυπουργού όχι γενικά και αόριστα αλλά στοχεύοντας το ποσοστό των αναποφάσιστων το οποίο λογικά πριν από τις εκλογές θα συσπειρωθεί γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ μειώνοντας την εκλογική διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα.

Η Νέα Δημοκρατία

Η μονομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή φαίνεται πως εγκαινίασε μια νέα περίοδο αντιπαράθεσης των δύο αρχηγών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να μην αφήσει να πέσει τίποτε κάτω και να μη μείνει καμία προσβολή αναπάντητη από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έδειξε να αιφνιδιάζεται από τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε χθες πως ουδόλως μετάνιωσε για τη στάση που κράτησε απέναντι από τον πρωθυπουργό.

Εξάλλου, στην οδό Πειραιώς εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του – με αποκορύφωμα ασφαλώς τον Παύλο Πολάκη – είναι αυτοί που ρίχνουν λάδι στη φωτιά και χρησιμοποιούν διχαστικό λόγο, ενώ επιχειρούν και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη με αναφορές π.χ. στην οικογένεια του προέδρου της ΝΔ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις