Πολιτική

Βουλή – Κοτζιάς: Γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή

"Η εξωτερική μας πολιτική παρά τα οικονομικά προβλήματα, έκανε ένα βήμα μπροστά" τόνισε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
 

«Η εξωτερική πολιτική της χώρας έχει αρχές και επιδιώκει να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή και να διευρύνει τις οικονομικές και γεωστρατηγικές μας δυνατότητες» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα στηρίζει χωρίς ναι, μεν, αλλά, τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους» συνέχισε και ανέφερε ότι στις 21 Δεκεμβρίου ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα επισκεφτεί την Αθήνα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική Βουλή θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη.

«Χάρη σε αυτή την πολυδιάστατη πολιτική γίναμε αποδεκτοί στο Ιράν ως πραγματικοί φίλοι με χιλιετηρίδες κοινής και πολυτάραχης ιστορίας. Βάλαμε μπρος τη μηχανή για την ανάπτυξη των οικονομικών, πολιτισμικών και κοινωνικών σχέσεων. Μάλιστα στις αρχές του επόμενου χρόνου αναμένεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διαθέτει στο Ιράν, όπως και σε όλες τις πρωτεύουσες που έχω επισκεφτεί, μεγάλο κύρος και δημοφιλία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Γνωρίζω ότι πολλοί έχουν πρόβλημα με την πολυδιάστατη πολιτική. Μόλις βλέπουμε τους Αμερικάνους μάς λένε αμερικανόφιλους. Την επομένη στη Μόσχα μάς λένε ρωσόφιλους. Πάμε στην Κίνα, μάς λένε κινεζόφιλους. Στο Ιράν ιρανόφιλους κ.ο.κ.» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και προσέθεσε ότι «μια ορισμένη εγχώρια κριτική στη δράση μάς θυμίζει κακόγουστα παραμύθια, στα οποία ο κακός και άσχετος δράκος φτερουγίζει μόνος του απευθείας από το Ισραήλ στο Ιράν. Βλέπετε, όταν δεν υπάρχει κριτική ουσία υπάρχει άκριτη ανοησία».

«Το ότι καταφέραμε να έχουμε καλές σχέσεις ταυτόχρονα με χώρες που βρίσκονται σε αντίθεση, ακόμα και αντιπαλότητα, είναι αποτέλεσμα της δραστήριας, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που πράττουμε επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε πως «έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες ανακοινώσεις του ομόλογού μου, Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και με τις ΗΠΑ, όπως απέδειξε η χθεσινή συνέντευξη του Τζον Κέρι». «Προκειμένου δε, να μην υπάρξουν παρανοήσεις, απορρίψαμε κατηγορηματικά κάθε σκέψη εμπλοκής της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά και τη συμμετοχή μας σε κάτι τέτοιο μέσω του ΝΑΤΟ» κατέστησε σαφές.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εν συνεχεία στις πρωτοβουλίες που πήρε η χώρα για την υπεράσπιση των θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή, ενώ εξήγγειλε τη συγκρότηση ενός διεθνούς φόρουμ-παρατηρητήριου των δικαιωμάτων αυτών των κοινοτήτων και της υποστήριξής τους.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσουν οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Αλβανία, ο υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ μιας ανανεωμένης συμφωνίας φιλίας η οποία να διασφαλίζει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ μιας λύσης η οποία θα πρέπει να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό δίκαιο, χωρίς μόνιμες αποκλίσεις ως προς τις τέσσερις θεμελιακές ελευθερίες και υπέρ της κατάργησης του καθεστώτος εγγυήσεων, της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής, τη δημιουργία ενός συστήματος ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Προχωρούμε όχι μόνο στην επανεργοποίηση του άξονα Ρουμανίας-Βουλγαρίας και Ελλάδας, που ορθά προωθήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τη δημιουργία μιας συμμαχίας περισσοτέρων κρατών-μελών της ΕΕ ως προς τις εσωτερικές εξελίξεις στην ίδια την ΕΕ» ανέφερε και κατέληξε: «Καταβάλουμε προσπάθειες να ξαναβρεί τις αξίες και τις αρχές της. Εκείνη τη συγκολλητική ουσία που μπορεί να την κρατήσει μαζί προς έναν δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο δρόμο. Ενάντια στον σημερινό νεοφιλελεύθερο δογματισμό της». 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαψεύδει τις καταγγελίες για απλήρωτη εργαζόμενη: «Δεν απασχολείται στην Πλεύση Ελευθερίας εδώ και ένα χρόνο»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας μιλά για «κακοστημένη σκηνοθεσία» στην υπόθεση «Βιολάντα», καταγγέλλει και «εντεταλμένες προσπάθειες εκβίασης» και δηλώνει ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά Γεωργιάδη, Κουσουλό και Πολύζο
Ζωή Κωνσταντοπούλου 6
Κυριάκος Μητσοτάκης για ανεργία στους νέους: Στόχος να ζουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές
Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε φοροελαφρύνσεις για νέους έως 25 ετών, στο «Σπίτι μου ΙΙ» και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι «η ακρίβεια και το στεγαστικό πιέζουν»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κόντρα δίχως τέλος, νέα καταγγελία και αιχμές για την υπόθεση Γρηγορόπουλου
Η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, εδώ και ημέρες, εκτείνεται από την Ολομέλεια έως τις επιτροπές και τα social media, με το πολιτικό θερμόμετρο να παραμένει σταθερά υψηλά
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου
29
Αντώνης Σαμαράς σε Κωνσταντίνο Τασούλα: «Σε λάθος κατεύθυνση» τα εθνικά, αδιέξοδα στο εσωτερικό
Ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητήματα δημογραφικού, ακρίβειας και χρηματοδότησης των ΜμΕ, ενώ άσκησε κριτική στη γραμμή στα ελληνοτουρκικά και ζήτησε η συνταγματική αναθεώρηση να μην γίνει «επικοινωνιακά»
Κωνσταντίνος Τασούλας και Αντώνης Σαμαράς 19
Δημήτρης Μαρκόπουλος: Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής εισηγείται την άρση ασυλίας του για τη μήνυση που του είχε κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης
«Σε μια περίοδο που κόμματα σαν αυτό του κ. Κασσελάκη, πριμοδοτούν την αντιπολιτική, δεν θέλω να δώσω έστω και την παραμικρή αφορμή οπισθοχώρησης και φόβου της αστικής Δημοκρατίας» αναφέρει στο υπόμνημά του ο βουλευτής της ΝΔ
Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος στη Βουλή
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Νέο Δελχί ο πρωθυπουργός – Συναντήσεις με Ναρέντρα Μόντι, Ντέμη Χασάμπη, Σαμ Άλτμαν, Μπραντ Σμιθ και Μάικλ Κράτσιος
Παρέμβαση του πρωθυπουργού στο AI Impact Summit για την τεχνητή νοημοσύνη και κύκλος επαφών με κορυφαίους παράγοντες της τεχνολογίας, στο πλαίσιο της ελληνοϊνδικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης
Ναρέντρα Μόντι και Κυριάκος Μητσοτάκης