Tres leches σημαίνει «τρία γάλατα». Αυτό είναι και το όνομα του διάσημου κέικ από το Μεξικό που σιροπιάζεται με ένα μείγμα από γάλα φρέσκο, ζαχαρούχο και εβαπορέ.
Δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα, αρχικά σαν πουτίγκα με μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο σε γάλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το γλυκό θεωρήθηκε luxury, όταν προστέθηκε η χρήση του εβαπορέ γάλακτος, που ήταν, αρχικά, πολύ ακριβό.
Μετά βγήκε στην αγορά και το ζαχαρούχο γάλα και στη Λατινική Αμερική, σκέφτηκαν να το «τριτώσουν» για να συμβολίζει το γλυκό τους την Αγία Τριάδα.
Στα Βαλκάνια, το σερβίρουν με μια σάλτσα καραμέλας, αλλά εγώ προτιμώ άγλυκη σαντιγί για σερβίρισμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tres leches κέικ
Υλικά:
Για το κέικ:
- 4 αυγά μεσαία
- 250 γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο & λίγο για το ταψί
- 200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό, πλήρες
- 300 γρ. φαρίνα & ελάχιστη για το ταψί
Για το σιρόπι γάλακτος:
- 240 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα, περίπου 400 ml
- 350 ml γάλα εβαπορέ
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι γάλακτος. Ανακατεύουμε με το σύρμα τα τρία είδη γάλακτος, να αναμειχθούν καλά.
Προθερμαίνουμε και τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα και ετοιμάζουμε το κέικ.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μεσαίο πυρέξ.
Στον κάδο του μίξερ, με το αξεσουάρ «φτερό», χτυπάμε τα αυγά, με τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε σιγά – σιγά, το λιωμένο βούτυρο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Ανακατεύουμε στο μείγμα και το γιαούρτι και τελευταίο προσθέτουμε τη φαρίνα.
Ρίχνουμε το μείγμα στο πυρέξ και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά.
Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο του κάνουμε τρύπες με ένα ξυλάκι από σουβλάκι ή μία οδοντογλυφίδα, σε όλη την επιφάνεια.
Ρίχνουμε όσο είναι καυτό, το σιρόπι γάλακτος που ετοιμάσαμε στην αρχή, αργά – αργά, παντού.
Το κέικ χρειάζεται τουλάχιστον 3 ώρες να «ρουφήξει» το σιρόπι, για να το σερβίρουμε, αν θέλουμε, με σαντιγί και λίγη κανέλα.