Οι άνθρωποι της υπαίθρου και ιδιαίτερα της Κρήτης, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι με τις πρώτες βροχές, μαζεύουμε τα σαλιγκάρια.
Οι παλιοί και οι σωστοί, γνωρίζουν ότι βασικός κανόνας είναι να μαζεύουμε τα μεγαλύτερα σαλιγκάρια, αυτά που το μέγεθός του κελύφους τους ξεπερνά τα 3 εκατοστά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Θεωρούνται σπουδαία λιχουδιά και πολύ θρεπτικά και στην Ελλάδα και στην Γαλλία.
Πολύ σημαντικό είναι να τα καθαρίσουμε σωστά και να κρατήσουμε μόνο τα γερά, ή για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, να τα προμηθευτούμε καθαρισμένα.
Ο τρόπος που μαγειρεύονται είναι συνήθως απλός με λίγα υλικά και γίνονται εξαιρετικός μεζές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σαλιγκάρια με κρασί και μυρωδικά
Υλικά:
- 1 κιλό σαλιγκάρια καθαρισμένα
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε πλένοντας καλά τα σαλιγκάρια και, αν χρειάζεται, τα βάζουμε σε νερό με αλάτι και λίγο ξύδι αλλάζοντάς το 2-3 φορές, να ξεπικρίσουν και να φύγουν τα σάλια τους.
Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τα σαλιγκάρια και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα σαλιγκάρια και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε ζεστά, συνοδεύοντας με φρυγανισμένο ψωμί.