Tasteit

Γαμοπίλαφο: Το πιάτο για τη χαρά, τη γιορτή και κάθε «αίτιο»

Γάμος και γιορτή στην Κρήτη, σημαίνει γαμοπίλαφο

Δεν υπάρχει γαμήλιο γλέντι χωρίς αυτό. Σε όλη την Κρήτη, αλλά και στα Χανιά είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα, με πλούσια γεύση και αυθεντικό χαρακτήρα.

Το πιο σημαντικό συστατικό του, είναι ένας παχύς και πλούσιος ζωμός κρέατος.

Επιλέγουμε κομμάτια κρέατος με κόκκαλο από αρνί ή μοσχάρι ή ιδανικά συνδυασμό των δύο.

Τα υπόλοιπα υλικά του είναι πολύ πολύ απλά, ενώ δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη μαγειρική δεξιότητα για να γίνει, εκτός από υπομονή για να βράσει το κρέας.

Η γεύση του είναι πλούσια και συνεκτική, και αντανακλά την κρητική φιλοξενία και την αγάπη για το καλό φαγητό.

Γαμοπίλαφο Χανίων

Υλικά:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας με κόκκαλο
  • 2 φλιτζάνια ρύζι (κατά προτίμηση γλασέ, πλυμένο και στραγγισμένο)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • χυμό από 1-2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1-2 κ.σ. στακοβούτυρο για το τελείωμα

Εκτέλεση:

Βράζουμε το κρέας σε κατσαρόλα με νερό, δάφνη, ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Αφού μαλακώσει, το βγάζουμε, σουρώνουμε τον ζωμό και σοτάρουμε το κρέας στο ελαιόλαδο. Μόλις πάρει χρώμα, το βγάζουμε σε πιατέλα και το αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη.

Ρίχνουμε τον ζωμό στην ίδια κατσαρόλα να πάρει βράση και ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε νερό, αν χρειάζεται, ώστε να καλυφθεί. Αλατοπιπερώνουμε.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθεί το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά.

Στο τέλος, ανακατεύουμε στο πιλάφι το στακοβούτυρο (ή απλό βούτυρο αν δεν βρούμε στάκα) και σερβίρουμε ζεστό με έξτρα λεμόνι και το βρασμένο κρέας σε κομμάτια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα