Δεν υπάρχει γαμήλιο γλέντι χωρίς αυτό. Σε όλη την Κρήτη, αλλά και στα Χανιά είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα, με πλούσια γεύση και αυθεντικό χαρακτήρα.
Το πιο σημαντικό συστατικό του, είναι ένας παχύς και πλούσιος ζωμός κρέατος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επιλέγουμε κομμάτια κρέατος με κόκκαλο από αρνί ή μοσχάρι ή ιδανικά συνδυασμό των δύο.
Τα υπόλοιπα υλικά του είναι πολύ πολύ απλά, ενώ δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη μαγειρική δεξιότητα για να γίνει, εκτός από υπομονή για να βράσει το κρέας.
Η γεύση του είναι πλούσια και συνεκτική, και αντανακλά την κρητική φιλοξενία και την αγάπη για το καλό φαγητό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γαμοπίλαφο Χανίων
Υλικά:
- 1 κιλό μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας με κόκκαλο
- 2 φλιτζάνια ρύζι (κατά προτίμηση γλασέ, πλυμένο και στραγγισμένο)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 5 κουταλιές ελαιόλαδο
- 3 φύλλα δάφνης
- χυμό από 1-2 λεμόνια
- αλάτι, πιπέρι
- 1-2 κ.σ. στακοβούτυρο για το τελείωμα
Εκτέλεση:
Βράζουμε το κρέας σε κατσαρόλα με νερό, δάφνη, ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Αφού μαλακώσει, το βγάζουμε, σουρώνουμε τον ζωμό και σοτάρουμε το κρέας στο ελαιόλαδο. Μόλις πάρει χρώμα, το βγάζουμε σε πιατέλα και το αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη.
Ρίχνουμε τον ζωμό στην ίδια κατσαρόλα να πάρει βράση και ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε νερό, αν χρειάζεται, ώστε να καλυφθεί. Αλατοπιπερώνουμε.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθεί το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά.
Στο τέλος, ανακατεύουμε στο πιλάφι το στακοβούτυρο (ή απλό βούτυρο αν δεν βρούμε στάκα) και σερβίρουμε ζεστό με έξτρα λεμόνι και το βρασμένο κρέας σε κομμάτια.