Φαντάσου ότι μπορείς να ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο. Από όλες τις εποχές, διαλέγεις τα μέσα του 19ου αιώνα κι από προορισμούς την Ερμούπολη, την πρωτεύουσα της Σύρου. Μέσα στο μεγάλο λιμάνι που σφύζει από ζωή επικρατεί αναβρασμός από τα καράβια και τους εμπόρους, ενώ από τα αμπάρια εργάτες ξεφορτώνουν τις πιο σπάνιες και εκλεκτές ύλες της εποχής, ζάχαρη, μπαχαρικά και αμύγδαλα.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Στο νησί είναι ήδη εγκαταστημένοι Ευρωπαίοι σεφ και ζαχαροπλάστες, οι οποίοι εργάζονται για την high society της Ερμούπολης, ενώ το 1834 καταγράφονται στο δημοτολόγιο του Δήμου ο πρώτος ζαχαροπώλης, ο Λήμνιος Ιωάννης Ευαγγελιάδης, και ο πρώτος ζαχαροποιός, ο Χιώτης Γεώργιος Αρφάνης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εν τω μεταξύ ήδη από το 1822, οι πρόσφυγες από τη Χίο και τα Ψαρά έχουν φέρει μαζί τους το εμπορικό τους δαιμόνιο, την κουλτούρα της ευζωίας και λίγες χούφτες από δάκρυα του σχίνου: την πολύτιμη μαστίχα, που καθόρισε τη γεύση των συριανών γλυκών.
Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό το νησί συνυπάρχουν αρμονικά οι μπακλαβάδες και τα σερμπέτια συνυπήρχαν αρμονικά με σαντιγί, νουγκατίνες και σορμπέ, αποδεικνύοντας πως εδώ έχει διαμορφωθεί μια ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα, μια γλυκιά παράδοση που βάζει κάτω τα πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία του Παρισιού –σύμφωνα με τους περιηγητές της εποχής- και έχει αφήσει εσένα άφωνο από την έκπληξη.
Αυτή την κληρονομιά αποφάσισε να τιμήσει η Λέσχη Γαστρονομίας Σύρου και διοργάνωσε μία ξεχωριστή γιορτή γεύσης και μνήμης, με τη συμμετοχή 30 διακεκριμένων ζαχαροπλαστών και δημοσιογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Θερινού Κινηματογράφου Παλλάς, περιλάμβανε αφηγήσεις, γευστικές δοκιμές και βιωματικές εμπειρίες, με σκοπό τη σύνδεση του παρελθόντος με το σήμερα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γλυκά-συνταγές από τον 19ο αιώνα, να ακούσουν ιστορίες από τα ζαχαροπλαστεία των παιδικών και εφηβικών χρόνων των ντόπιων και να περιηγηθούν σε ένα διαχρονικό ταξίδι από τα αρχοντικά με τις ιδιωτικές κουζίνες, μέχρι τα θρυλικά ζαχαροπλαστεία της δεκαετίας του ’80.
Παράλληλα, δοκίμασαν νέες γαστρονομικές εμπειρίες, μέσα από δημιουργικά γλυκά που ετοίμασαν οι pastry chefs, εμπνευσμένοι από το ζαχαροπλαστικό παρελθόν του νησιού. Στον ανθισμένο μπουφέ που διέτρεχε τον υπαίθριο χώρο του κινηματογράφου, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη Νέα Φραγκοτυρόπιτα, την Κουβανέζα Celia, τα Μαστιχάκια με μους μαστίχας, τα Ροδίνια με κρέμα diplomat, και άλλες καινούριες γεύσεις ποτισμένες με αναμνήσεις από το παρελθόν.
Ανάμεσα στους εκλεκτούς καλεσμένους ζαχαροπλάστες και παγωτατζήδες που τίμησαν τη Σύρο με την παρουσία τους ήταν οι Στέλιος Παρλιάρος, Θανάσης Τσαγκλιώτης, Μανώλης Στήθος, Δήμητρα Μακρή, Μίνα Αποστολίδη, Φάνια Ανδρεάδη, Ρένα Οροκλού, Εύη Παπαδοπούλου, Γιάννης Νύκταρης, Ιωάννα Σταμούλου, Λουίζος Συμεωνίδης και Alessandro Cessari.