Πέμπτη, 5 Δεκ.
16oC Αθήνα

Κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα βερίκοκου σε ένα σκεύος

Κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα βερίκοκου σε ένα σκεύος

Μια old school συνταγή, με ρουστίκ χαρακτήρα, που σε γεμίζει και στην ψυχή και στο στομάχι. Αυτό το κοτόπουλο, σε πλούσια, κρεμώδη σάλτσα, έχει ένα υλικό που δεν περιμένετε και κάνει όλη τη διαφορά.

Δεν είμαι φαν της σχολής των φρούτων στη μαγειρική. Οτιδήποτε, δηλαδή, γλυκίζει στο φαγητό, δεν με ευχαριστεί. Σε αυτή τη συνταγή όμως, έχω βάλει ένα συστατικό έκπληξη, που είναι, μεν, φρούτο, αλλά δεν γλυκίζει το τελικό αποτέλεσμα. 

Πρόκειται για την κομπόστα βερίκοκο, με την οποία θα ενισχύσουμε τη σάλτσα, όπου ψήνεται το κοτόπουλο. Και το σημαντικότερο είναι ότι η σάλτσα, όχι μόνο δεν γλυκίζει από το βερίκοκο, αλλά αποκτά μία υπέροχη οξύτητα.

Στα υπόλοιπα θετικά της συνταγής, είναι ότι γίνεται με 10′ προετοιμασία, μέσα σε ένα μόνο, σκεύος και ψήνεται στο φούρνο, χωρίς να ασχοληθούμε ιδιαίτερα. Συνοδεύεται ιδανικά με ρύζι, το οποίο ρουφάει τη σάλτσα και κάνει αυτό το κοτόπουλο, μια από τις best seller συνταγές μου.

Κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα βερίκοκου

Υλικά:

  • 1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο από μπούτι (χωρίς πέτσα και κόκκαλο)
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κάρι (ήπιο)
  • 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο κρεμμύδι (στα μπαχαρικά)
  • 1 μεγάλη κονσέρβα κομπόστα βερίκοκο
  • 2 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος (full fat)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε στο ταψί το βούτυρο σε κομματάκια. 

Τοποθετούμε στο ταψί, τα κοτόπουλα και βάζουμε και στις δύο πλευρές των φιλέτων, αλάτι, πιπέρι και κάρι

Στραγγίζουμε την κονσέρβα του βερίκοκου (κρατάμε το σιρόπι για άλλη παρασκευή ζαχαροπλαστικής), χωρίς να ξεπλύνουμε την κομπόστα και την πολτοποιούμε στον πολυκόφτη. 

Απλώνουμε τον πουρέ του βερίκοκου, πάνω από τα κοτόπουλα και περιχύνουμε την κρέμα γάλακτος.

Τέλος πασπαλίζουμε από πάνω το αποξηραμένο κρεμμύδι

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, για να μην καεί το κρεμμύδι και ψήνουμε για 45′. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμη.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις