H πάστα Harissa, είναι καυτερή πάστα από πιπεριές τσίλι και μπαχαρικά.
Χρησιμοποιείται στην κουζίνα της βόρειας Αφρικής και κυρίως, στο Μαρόκο και την Αλγερία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπορείτε να την βρείτε σε βαζάκι στο εμπόριο, ή να τη φτιάξετε μόνοι σας, αφού προμηθευτείτε πρώτα, κάποια συγκεκριμένα υλικά, από το «μπαχαράδικο».
Η χαρίσσα ενισχύει σάλτσες, σούπες και ντιπ, ενώ μπορεί να γίνει και μαρινάδα για ψητό αρνί, που θα ψηθεί αργά στον φούρνο.
Να έχετε στη διάθεσή σας, ένα αποστειρωμένο βαζάκι χωρητικότητας 600ml, για να φυλάξετε τη σάλτσα, για 5-6 μήνες, στο ψυγείο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πάστα Harissa
Υλικά:
- 125 γρ. αποξηραµένες κόκκινες πιπεριές τσίλι, χωρίς τα σπόρια, σε κομμάτια
- 1 κ. σ. ξερό δυόσμο
- 1 κ. σ. κόλιανδρο, σε σκόνη
- 1 κ. σ. κύµινο
- 1 κ. γ. σπόροι αγριοκύµινου σε σκόνη
- 10 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 125 ml ελαιόλαδο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Βάζουµε τις πιπεριές τσίλι σε ένα µεγάλο µπολ, τις σκεπάζουµε µε βραστό νερό και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 1 ώρα.
Τις στραγγίζουµε, από το νερό και τις βάζουµε σε πολυκόφτη με το δυόσμο, τα αρωματικά, το σκόρδο, τον πελτέ, λίγο από το ελαιόλαδο και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Χτυπάμε το µείγµα για 20 δευτερόλεπτα, ξύνουµε με σπάτουλα σιλικόνης τα τοιχώµατα του µπολ και συνεχίζουµε για άλλα 20 δεύτερα.
Προσθέτουµε σταδιακά το υπόλοιπο λάδι και χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμη.
Βάζουμε την πάστα σε αποστειρωµένο βάζο, ρίχνουμε από πάνω μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο κλείνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο, με διάρκεια ζωής 6 μήνες, το πολύ.