Η κοσμοπολίτισσα Μύκονος, ήταν κάποτε, απλώς ένα όμορφο Κυκλαδίτικο νησί, που ζούσε από την κτηνοτροφία της.
Κοπανιστή, τυροβολιά και ξινοτύρι, παρήγαγαν οι ντόπιοι και εξακολουθούν να μας τα προσφέρουν, μαζί με τις premium τουριστικές υπηρεσίες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι παραδοσιακές τις πίτες, γλυκές και αλμυρές, όπως κρεμμυδόπιτα και μελόπιτα, φτιάχνονται με τυροβολιά.
Πρόκειται για ένα φρέσκο, μαλακό, ανάλατο, αγελαδινό τυρί. Αν δεν το βρίσκετε στην αγορά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαλακή μυζήθρα ή ανθότυρο.
Όσο για το φύλλο, παραδοσιακά, στο Αιγαίο, βάζουν δύο χοντρά φύλλα, πάνω και κάτω. Πιο κοντά σε αυτό είναι το φύλλο βέργας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου
Υλικά:
- 2 παραδοσιακά χοντρά φύλλα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο για το φύλλο
- νερό για το ράντισμα
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου, ή φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο
- 3 μεγάλα αυγά
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα
- 2 μέτρια κρεμμύδια – ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1/2 ματσάκι μάραθο
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: θρυμματίζουμε τα τυριά, με πιρούνι, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αρωματικά (άνηθο και μάραθο), το σιμιγδάλι και το αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερά.
Χτυπάμε τα αυγά με το λάδι και τα προσθέτουμε στη γέμιση.
Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 40 εκατοστών, γιατί θέλουμε η πίτα να είναι λεπτή.
Στρώνουμε και λαδώνουμε το ένα χοντρό φύλλο βέργας.
Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να πάει παντού.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και στρίβουμε τις άκρες σε κόθρο.
Λαδώνουμε την επιφάνεια, χαράσσουμε και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η κρεμμυδόπιτα.
Την αφήνουμε να κρυώσει και να «τραβήξει» για 15-20 λεπτά και μετά κόβουμε κομμάτι και απολαμβάνουμε.