Κάπου στην καρδιά της πανδημίας, το ΙΚΕΑ, το γνωστό Σουηδικό κατάστημα με είδη σπιτιού, αποκάλυψε τη συνταγή του για τα διάσημα κεφτεδάκια και ο κόσμος βρήκε παρηγοριά φτιάχνοντας τα στο σπίτι.
Ως λάτρης τους και εγώ, τα έφτιαξα και τα απολαύσαμε με βουνά από κρεμώδη πουρέ πατάτας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με την πάροδο του χρόνου, βελτίωσα τη συνταγή προσθέτοντας ένα βασικό συστατικό που είναι η σάλτσα Worcestershire και λίγη άλμη από τουρσί στη σάλτσα, για οξύτητα, που βοηθά στην ανάδειξη της πλούσιας γεύσης.
Η original συνταγή λέει να μπουν τα κεφτεδάκια στο ψυγείο για να διατηρήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο. Επίσης να ψηθούν σε στάδια, πρώτα στο τηγάνι και τέλος, στον φούρνο.
Ωστόσο κατά τις δοκιμές, είδα ότι τα δύο στάδια αυτά, δεν είναι απαραίτητα. Αφού φτιάξουμε την σάλτσα, βάζουμε τα ροδισμένα κεφτεδάκια μέσα και σιγοβράζουμε μέχρι να τελειοποιηθούν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σουηδικά κεφτεδάκια με τη σάλτσα τους
- 1/2 κιλό κιμάς βοδινού (80/20 αναλογία λίπους, πείτε στον χασάπη, αν τολμάτε)
- 1/2 κιλό κιμά χοιρινού
- 1 μέτριο λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (3/4 φλιτζανιού)
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ( 1 κουταλιά της σούπας)
- 1/4 φλιτζάνι πλήρες γάλα
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά (panko)
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 1/2 φλιτζάνια ζωμό βοδινού
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα Worcestershire
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού άλμη από το βαζάκι με τουρσί – όπως αγγουράκι πίκλα)
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τους δύο κιμάδες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το γάλα, το αυγό, την τριμμένη φρυγανιά panko, το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώνουμε απαλά με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Πλάθουμε μπαλίτσες περίπου 4 εκατοστών και βάζουμε σε μεγάλο πιάτο.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Βάζουμε τα μισά κεφτεδάκια και τα ροδίζουμε, γυρίζοντάς τα περιστασιακά με τσιμπίδα, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές, περίπου 8 λεπτά συνολικά. Δεν θα ψηθούν μέχρι το τέλος.
Τα κεφτεδάκια θα ξεκολλήσουν από το τηγάνι όταν ροδίσουν αρκετά. Μην τα πιέζετε, αλλιώς θα διαλυθούν. Ψήστε τα για 2 με 3 λεπτά από κάθε πλευρά χωρίς να τα κουνάτε, προσαρμόζοντας τη φωτιά ανάλογα με τις ανάγκες, ώστε να μην καούν.
Μεταφέρουμε τα ροδισμένα κεφτεδάκια πίσω στο πιάτο και μαγειρεύουμε τα υπόλοιπα.
Μην σκουπίσετε το τηγάνι - όλα αυτά τα καφέ κομμάτια, θα προσθέσουν γεύση στην σάλτσα.
Λιώνουμε το βούτυρο στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα, να καβουρδιστεί, για 1 με 2 λεπτά.
Όσο ανακατεύουμε, προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζωμό βοδινού και την κρέμα γάλακτος.
Αυξάνουμε τη θερμότητα, σε μέτρια προς δυνατή και συνεχίζουμε το ανακάτεμα και το μαγείρεμα της σάλτσας μέχρι να σιγοβράσει.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη σάλτσα Worcestershire, τη μουστάρδα και το χυμό από το τουρσί.
Αλατίζουμε, κατά βούληση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά βάζουμε τα ροδισμένα κεφτεδάκια στο τηγάνι, σιγοβράζουμε για 5 έως 7 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ψηθούν καλά τα κεφτεδάκια και να δέσει η σάλτσα.