Οι περισσότεροι, πριν δοκιμάσουμε το διάσημο ιταλικό πιάτο, vitello tonnato, διστάσαμε στην περιγραφή.
Σάλτσα τόνου πάνω από λεπτοκομμένες φέτες ψητού μοσχαριού; Δύσκολο να φανταστείς το γευστικό αποτέλεσμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και όμως η βελούδινη, κρεμώδης σάλτσα που έχει την αλμυρή γεύση από τον τόνο, τις αντσούγιες και την κάπαρη, είναι που δίνει όλο το νόημα.
Γι’ αυτό θα εστιάσουμε σε αυτήν, την salsa tonnata και το πώς θα την φτιάξουμε στο σπίτι, για να νοστιμίσουμε και άλλα πιάτα, πέρα από το κλασικό και αναμενόμενο.
Όπως λεπτές φέτες από καλοκαιρινές ντομάτες, ή φύλλα μαρουλιού romano, ή φύλλα σικορέ ή απλώς βρασμένα ζυμαρικά για κρύα σαλάτα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σάλτσα «τονάτο»
Υλικά:
- 250 γρ. τόνος σε λάδι, στραγγισμένος
- 1 κ.σ. κάππαρη ξεπλυμένη και στραγγισμένη
- 3 φιλέτα αντσούγιας, σε λάδι, στραγγισμένα
- 400 γρ. μαγιονέζα
- 40 ml χυμός λεμονιού
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Στραγγίζουμε τον τόνο και τις αντσούγιες από το λάδι.
Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε την κάππαρη.
Βάζουμε στο μούλτι όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη και λεία σάλτσα.
Σε μια πιατέλα απλώνουμε σε φέτες ή σε φύλλα τα λαχανικά ή το ψητό κρέας και ρίχνουμε τη σάλτσα τόνου από πάνω.
Πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.