Αυτό το απλό πιάτο, περικλείει πολλές, κατά τόπους, συνταγές της Μεσογείου.
Έχει στοιχεία από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και βέβαια την Ελλάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτά τα χαρακτηριστικά που το έκαναν διάσημο στο διαδίκτυο είναι η χρήση της φέτας, η οποία κάνει τη σάλτσα κρεμώδη, αλλά και το γεγονός ότι γίνεται σε ένα σκεύος.
Αν τα φασόλια μας είναι βρασμένα, το φαγητό είναι έτοιμο μέσα σε 20 λεπτά.
Μια καλή ιδέα είναι να το σερβίρετε στη μέση τους τραπεζιού, μαζί με φέτες φρυγανισμένο ψωμί και να αφήσετε την παρέα να του «δώσει να καταλάβει», στις βουτιές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ψητά φασόλια με φέτα και ντομάτα
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια βρασμένα φασόλια (μέτρια ή μεγάλα)
- 1 κονσέρβα ντοματάκια σπασμένα με το χέρι
- 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- αλάτι – πιπέρι κατά βούληση
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- φύλλα βασιλικού ή μαϊντανού για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Σε ένα πυρέξ ή πυρίμαχο σκεύος, απλώνουμε τα βρασμένα φασόλια. Ρίχνουμε από πάνω τα σπασμένα ντοματάκια και τοποθετούμε στη μέση, το κομμάτι της φέτας.
Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και το λιωμένο σκόρδο.
Βάζουμε το σκεύος στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι η φέτα να μαλακώσει και η σάλτσα να αρχίσει να αφρίζει.
Σερβίρουμε τα ψητά φασόλια ζεστά, γαρνίροντας με φρέσκα φύλλα βασιλικού ή μαϊντανού και άφθονες φέτες φρυγανισμένου ψωμιού.