Τα ελαφριά γεύματα που ταυτόχρονα μας χορταίνουν, είναι το ζητούμενο τις ζεστές μέρες.
Αν μάλιστα επιλέξουμε να τα εμπλουτίσουμε με όσπρια, χόρτα και ένα ελαφρύ τυρί, τότε, το πιάτο δίνει ένα πλήρες γεύμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο ώστε να είναι δροσερό και να βάλουμε το τυρί, πριν σερβίρουμε.
Το ίδιο και το ντρέσινγκ, το βάζουμε πριν σερβίρουμε.
Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να βράσουμε τα φασόλια, αλλάζοντας το νερό μια φορά και να μην παραβράσουμε την αλμύρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σαλάτα με μαυρομάτικα, αλμύρα και τυρί
Υλικά:
- 350 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 400 γρ. αλμύρα, ζεματισμένη χοντροκομμένη (όχι τα χοντρά κοτσάνια)
- 10 φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 200 γρ. ερίκι (άπαχο τυρί κρέμα) ή γαλοτύρι
- χυμός από 2 λεμόνια
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά τα μαυρομάτικα, για περίπου 5 – 6 λεπτά, από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το νερό.
Τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με 1 λίτρο φρέσκο νερό, να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 – 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν.
Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
Σε άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε την αλμύρα για περίπου 5 λεπτά χωρίς να την αφήσουμε να παραβράσει.
Την βγάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό, για να παραμείνει πράσινο το χρώμα της.
Την στραγγίζουμε καλά την χοντροκόβουμε και την αφήνουμε στην άκρη.
Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα φύλλα βασιλικού, τα ρίχνουμε πάνω από τα μαυρομάτικα και τα ανακατεύουμε με την αλμύρα, το λάδι, το λεμόνι και το αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε με το μαλακό τυρί, από πάνω, σε κουταλιές, χωρίς να ανακατεύουμε.