Οι σαρδέλες, αυτό το ταπεινό και οικονομικό ψαράκι, είναι στα καλύτερα του το καλοκαίρι.
Τις αγοράζουμε, από τον Μάρτιο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ από την άνοιξη αρχίζουν να παχαίνουν, δημιουργώντας όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δύο – τρεις ημέρες πριν και μετά την πανσέληνο κάθε μήνα, δεν βρίσκουμε σαρδέλα στην αγορά, γιατί απαγορεύεται τη αλίευσή τους.
Τις βρίσκουμε από 12 έως 30 εκατοστά, αλλά δεν επιλέγουμε ποτέ, μικρότερου μεγέθους ψαράκια, γιατί θεωρείται γόνος, που δεν έπρεπε να βγει από τη θάλασσα.
Γίνονται στον φούρνο και στα κάρβουνα, όπου αν δεν παραψηθούν, το λίπος που έχουν, τις κρατά ζουμερές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σαρδέλες στον φούρνο
Υλικά:
- 800 γρ. σαρδέλες (καθαρισμένες, χωρίς κεφάλι ανοιγμένες)
- 200 ml ελαιόλαδο
- 3 ντομάτες σε φέτες
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- λίγη ξερή ρίγανη, τριμμένη
- μια πρέζα κύμινο
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Αν δεν μας έχει καθαρίσει ο «ψαράς» τις σαρδέλες και δεν έχει ήδη βγάλει τα κεφάλια, μπορούμε αφού τις πλύνουμε πολύ καλά, να τις τρίψουμε, τη μία με την άλλη, για να φύγουν τα λέπια τους και με ένα μαχαιράκι να αφαιρέσουμε με μια στριφτή κίνηση, τα κεφάλια, για να φύγει μαζί το μικρό έντερο, που έχουν και το κόκκαλο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Τις τοποθετούμε στο ταψί, τη μία δίπλα στην άλλη και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ένα ποτηράκι του κρασιού, νερό.
Βάζουμε τις ντομάτες σε φέτες, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τα καρυκεύματα.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 20-25 λεπτά, προσέχοντας να μην στεγνώσουν.