Είναι απλή και θεϊκή ταυτόχρονα και γίνεται με εύκολη σπιτική ζύμη και μαλακό τυρί.
Η σφακιανή πίτα γίνεται στο τηγάνι και γαρνίρεται παραδοσιακά με μέλι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι Χανιώτες έχουν την ιδιαιτερότητα να φτιάχνουν μία από τις πιο χαρακτηριστικές πίτες της Κρήτης—γεμιστή με φρέσκο τυρί.
Η πίτα αυτή είναι τραγανή, αρωματική και ιδανική για πρωινό, ελαφρύ βραδινό, ως ορεκτικό ή επιδόρπιο. Για όλες τις ώρες, δηλαδή.
Η λαχταριστή γεύση και η θριφτή υφή την κάνουν αγαπημένο πιάτο τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες. Αν βρεθείτε στα Χανιά, πρέπει να τη δοκιμάσετε, οπωσδήποτε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σφακιανή πίτα
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 240 ml νερό χλιαρό
- 70 ml τσικουδιά
- 50 ml ελαιόλαδο
- 500 γρ. ανθότυρο μαλακό ή μυζήθρα
- ελαιόλαδο για το τηγάνι
Για το σερβίρισμα:
- μέλι
- σουσάμι
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το νερό, την τσικουδιά και το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 κομμάτια και τα πλάθουμε σε ισάριθμα μπαλάκια. Χωρίζουμε σε 15 μπαλάκια-κουταλιές της σούπας και το τυρί.
Με τον πλάστη ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης σε σχήμα δίσκου, διαμέτρου περίπου 10 εκατοστών.
Βάζουμε στη μέση το τυρί, σκεπάζουμε με το ζυμάρι, κλείνουμε καλά και ξανανοίγουμε με τον πλάστη, πάλι σε λεπτό, στρογγυλό πιτάκι.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να ετοιμάσουμε όλες τις πιτούλες.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και τηγανίζουμε τις πίτες, για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Τις σερβίρουμε ζεστές με μέλι και σουσάμι.