Πενία τέχνας κατεργάζεται, έλεγαν οι σοφοί πρόγονοι και αυτή είναι η φιλοσοφία της φτωχής κουζίνας.
Όταν τα λίγα και ταπεινά υλικά, μπορούν να δώσουν πιάτα αριστοτεχνικής γεύσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτής της σχολής είναι και το πιάτο αυτό, τα αυγά σακσούκα, που το συναντάμε στις κουζίνες του Ισραήλ και των χωρών του Μαγκρέμπ, δηλαδή, Αλγερίας, Τυνησίας και Μαρόκου.
Είναι πικάντικο και έχει ως συνοδευτικό ένα αρωματικό γιαούρτι, χωρίς βέβαια να λέει όχι και σε λίγη τριμμένη φέτα, αν σας αρέσει.
Μπορείτε να το σερβίρετε με ζεστές πίτες ή ψημένο προζυμένιο ψωμί, για ένα διαφορετικό brunch.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυγά σακσούκα
Υλικά:
- 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκια
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 πιπεριά τσίλι ή 1 κ.σ. μπούκοβο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- αλάτι – πιπέρι
- 2 αυγά
Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
- 1/2 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να καραμελώσει.
Βάζουμε το κύμινο, την πάπρικα, το σκόρδο, το τσίλι ή το μπούκοβο και τον πελτέ, τρίβοντας στο τηγάνι να βγάλει τα αρώματά του.
Ρίχνουμε το κονκασέ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 2 λεπτά.
Ύστερα ρίχνουμε τα αυγά και τα αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε το καπάκι και τα αφήνουμε 3-4 λεπτά.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα του γιαουρτιού, ανακατεύοντας όλα τα υλικά.
Σερβίρουμε τα αυγά με ζεστές πίτες ή φρυγανισμένο ψωμί και τη σάλτσα στο πλάι.