Απλός, αλλά μερακλήδικος μεζές με καταγωγή από το Ρέθυμνο.
Το βασικό στοιχείο της νοστιμιάς του είναι η ώριμη φρέσκια καλοκαιρινή ντομάτα που μελώνει στο τηγάνι και δίνει νόστιμη σαλτσούλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα αρώματα της ρίγανης, κυριαρχούν και ταιριάζουν με το «καπνιστό» από το απάκι.
Αυτό το πιάτο δεν μπορεί να είναι «κυρίως», αλλά θα συνοδεύσει το κρασί ή την τσικουδιά σας, ωραιότατα.
Τα υλικά, είναι για 3-4 άτομα. Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τις ποσότητες ανάλογα με το μέγεθος της παρέας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάκι με σάλτσα ντομάτας
- Υλικά:
250 γρ. απάκι, σε μέτριες φέτες - 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, τριμμένη
- 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις φέτες από το απάκι για λίγα λεπτά.
Το απάκι πρέπει απλώς να ροδίσει απαλά και να μαλακώσει, τόσο όσο να «τσιμπιέται» με το πιρούνι.
Αμέσως ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και μαγειρεύουμε, σε ήπια φωτιά, μέχρι να πιεί τα υγρά της ντομάτας και έτσι να μελώσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε στο τέλος, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο κουνάμε ελαφρώς το τηγάνι και σερβίρουμε το μεζέ μας.