Τα μύδια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά της ελληνικής κουζίνας.
Η συνταγή με ούζο, λεμόνι και μυρωδικά, είναι βασισμένη στην απλότητα και στη φρεσκάδα των υλικών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι εύκολη στην προετοιμασία με την προϋπόθεση ότι σάς έχει καθαρίσει ο ψαράς τα μύδια, ώστε να μην παιδευτείτε με τα «μουστάκια» του.
Θυμηθείτε να πετάξετε από το τηγάνι όποιο μύδι δεν ανοίξει μετά τα 10 λεπτά αχνίσματος.
Επίσης, προμηθευτείτε καλό, φρέσκο ψωμί, γιατί το ζουμάκι στο τηγάνι είναι προκλητικό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μύδια αχνιστά με κρασί και λεμόνι
Υλικά:
- 1 κιλό φρέσκα μύδια, με το κέλυφος, καλά πλυμένα και καθαρισμένα
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 πράσινη πιπεριά, ψιλoκομμένη
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλoκομμένη
- 1/2 φλιτζάνι ούζο
- 1 κουταλάκι πάπρικα καπνιστή
- ¼ κ.γ. πάπρικα καυτερή
- 200 γρ. λεμονιού
- 2 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο)
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τις δύο πάπρικες και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε τον μισό χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, να δέσει η σάλτσα.
Ρίχνουμε τα μύδια, πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά και περιχύνουμε με το ούζο.
Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 7-10 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν όλα τα μύδια. (Αν κάποια δεν ανοίξουν, τα πετάμε).
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε από πάνω τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
Σερβίρουμε ζεστά, όπως είναι με το τηγάνι, με φρέσκο ψωμί, για βουτιές στο ζουμάκι.