Πρόκειται για το κλασικό πιάτο της Κρεολέζικης κουζίνας, δηλαδή, ένα πάντρεμα, Αφρικανικής, Ισπανικής και Γαλλικής κουζίνας.
Σε αυτό θα βρούμε την Αγία Τριάδα του Cajun: κρεμμύδι, σέλερι και πράσινη πιπεριά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως και η παέγια, συνδυάζει γαρίδες, λουκάνικο αλλά και άλλες πρωτεΐνες, αν το επιθυμείτε, όπως κοτόπουλο.
Μπορεί να γίνει τόσο καυτερό, όσο σας αρέσει, οπότε προσαρμόστε την ποσότητα του tabasco.
Το σκόρδο, το δαφνόφυλλο και το θυμάρι ταιριάζουν πολύ, οπότε μην τα παραλείψετε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γαρίδες Jambalaya
Υλικά:
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 300 gr γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες (και αποψυγμένες αν επιλέξετε κατεψυγμένες)
- 1 λουκάνικο χωριάτικο
- 1 κρεμμύδι λευκό
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κλωνάρι σέλερι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.σ. πελτέ
- 1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια (σπασμένα με το χέρι)
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 κ.γ αποξηραμένο θυμάρι
- 1 1/2 φλ. μακρύκοκκο κίτρινο ρύζι
- 3 φλ. ζωμό κότας
- αλάτι – πιπέρι
- 2 φρέσκα κρεμμύδια
- 1 κ.σ. tabasco
- 1 κ.σ. μαϊντανό
- φέτες λάιμ για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το λουκάνικο, το κρεμμύδι, το σέλερι και τις πιπεριές, σε κυβάκια.
Πολτοποιούμε το σκόρδο και κόβουμε, σε ροδελίτσες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι.
Σοτάρουμε το λουκάνικο, το κρεμμύδι, τις δύο πιπεριές και το σέλερι, για 5 λεπτά..
Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το θυμάρι και τα δαφνόφυλλα.
Προσθέτουμε τον ζωμό, το αλάτι και το πιπέρι κι αφήνουμε να πάρει βράση.
Προσθέτουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Μαγειρεύουμε για περίπου 15′ σχεδόν μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις γαρίδες.
Προσθέτουμε το tabasco.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, για 5 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες.
Μόλις βράσει το ρύζι, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμύδακι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σκεπάζουμε το φαγητό με καθαρή πετσέτα και το καπάκι κι αφήνουμε να σταθεί για 5′.
Σερβίρουμε ζεστό με φέτες λάιμ.