Το όνειρο κάθε «σοκολατο–εθισμένου», είναι αυτό το κέικ, με τη ρευστή καρδιά.
Έχει τη φιλοσοφία του σουφλέ, γι’ αυτό και έχει τόσα αυγά που πρέπει να χτυπηθούν καλά, για να γίνουν σαν κρέμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η προσθήκη του τριμμένου φουντουκιού δίνει ενδιαφέρουσα υφή στο γλυκό.
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να ψήσουμε μέχρι να δημιουργηθεί εξωτερική κρούστα και να αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, για να το κόψουμε, αλλιώς θα «χάσουμε» το ρευστό σοκολατένιο εσωτερικό.
Σερβίρουμε με σαντιγί ή παγωτό βανίλια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κέικ σοκολάτας με φουντούκια σαν σουφλέ
Υλικά:
- 250 γρ. φουντούκια
- 250 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 250 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια & λίγο για το ταψί
- 6 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ζάχαρη
- 1/4 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε ένα μικρό στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 20 εκατοστών.
Στρώνουμε κάτω, με αντικολλητικό χαρτί.
Σε σκέτο τηγάνι καβουρδίζουμε τα φουντούκια, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μυρίσουν, κουνώντας το χερούλι περιστασιακά.
Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τότε, τα ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη και τα ψιλοκόβουμε πατώντας διακεκομμένα το κουμπί, ώστε να μην γίνουν σκόνη.
Βάζουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο σε ένα πυρίμαχο μπωλ και το τοποθετούμε πάνω από μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει.
Ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν.
Κατεβάζουμε από την κατσαρόλα, το μπωλ.
Χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγά με το αλάτι να αφρατέψουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε βροχηδόν, τη ζάχαρη σε δύο-τρεις δόσεις, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι τα αυγά να πάρουν σε όγκο και να έχουμε μια βελούδινη κρέμα.
Αδειάζουμε τα ψιλοκομμένα φουντούκια μέσα στο μπολ με τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε.
Έπειτα, προσθέτουμε στο μπωλ με τη σοκολάτα, το μείγμα των αυγών σε δύο-τρεις δόσεις, ανακατεύοντας με κοφτές κινήσεις, για να μη χάσουμε τον «αέρα» των αυγών.
Αδειάζουμε στο ταψάκι και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια κρούστα στην επιφάνεια και το γλυκό να έχει σταθεροποιηθεί εξωτερικά, παραμένοντας ρευστό εσωτερικά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει, εντελώς, μέσα στο ταψί, για να μπορούμε να το κόψουμε.