Τι φώναζε, τα παλιά τα χρόνια, ο κύριος με τον ξύλινο δίσκο στο κεφάλι, που πήγαινε πάνω – κάτω στην παραλία; Ντόνατς έχω, λου-κου-μά-δες!
Αμέσως σήμαινε συναγερμός και όλοι ζητούσαμε να μας πάρουν το ψωμάκι με την τρύπα στη μέση, που ήταν βουτηγμένο στη ζάχαρη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτές τις λιχουδιές θα φτιάξουμε, με λίγο πιο υγιεινό τρόπο, στο air fryer, χωρίς τηγάνι δηλαδή.
Αυτομάτως, με την αποφυγή του τηγανιού, το σνακ γίνεται πιο φιλικό διατροφικά και σίγουρα πιο εύκολο στην υλοποίησή του.
Φτιάξτε το για την επόμενη εξόρμηση σε βουνό και θάλασσα και τα παιδιά σας θα το εκτιμήσουν, σίγουρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λουκουμάδες στο air fryer
Υλικά:
- 240 ml. γάλα (χλιαρό)
- 7 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 65 γρ. ζάχαρη
- 85 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 1 μεγάλο αυγό
- 360 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Για την επικάλυψη:
- 100 γρ.ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα και μέσα διαλύουμε την ξηρή μαγιά και την 1 κουταλιά ζάχαρη.
Αφήνουμε το μπολ στην άκρη, για ένα τέταρτο της ώρας, να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να εμφανίσει φουσκάλες.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το λιωμένο βούτυρο μαζί με το αυγό και τα 65 γραμμάρια ζάχαρη και χτυπάμε με το εξάρτημα «γάντζος»
Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και χτυπάμε για 1-2 λεπτά, συνεχίζουμε με το αλεύρι και το αλάτι και αφήνουμε να ζυμωθεί για 5-6 λεπτά, μέχρι να έχουμε μία απαλή και ελαστική ζύμη, η οποία θα κολλάει ελαφρώς στο χέρι.
Βγάζουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-1½ ώρα, σχεδόν να διπλασιαστεί.
Απλώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και την ανοίγουμε με τα χέρια, σε ορθογώνιο σχήμα και με πάχος περίπου μισό εκατοστό.
Αν έχετε τα στρογγυλά κουπ πατ σε δύο μεγέθη, 7-8 εκατοστά και 1-2 εκατοστά, για να κάνετε την τρύπα στη μέση, κόβετε τα ντόνατς, αλλιώς κόβετε δίσκους, με ένα φαρδύ ποτήρι και κάνετε την τρύπα στη μέση, με ένα σφηνο-πότηρο.
Τοποθετούμε τα λουκουμαδάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Τα ψήνουμε σε δόσεις, στον κάδο του air fryer (όσα χωράει κάθε φορά), στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά, ή αν τα θέλουμε πιο τραγανά, για 20 λεπτά.
Μόλις τα βγάλουμε, τα περνάμε από το ένα μπολ όπου έχουμε βάλει τη ζάχαρη και την κανέλα.
Τα φυλάσσουμε με δοχείο που κλείνει αεροστεγώς για λίγες μέρες, για να μείνουν αφράτα.