Συμβαίνει τώρα:
Tasteit

Συνταγή για μαραθόπιτα: Λεπτή τραγανή και αρωματική

Χανιά - Κρήτη

Αλμυρή και νηστίσιμη λεπτή πιτούλα, με βασικό υλικό τα μαραθόχορτα, δηλαδή τα αρωματικά χόρτα, όπως μάραθο, που είναι και το βασικό υλικό, αλλά και καυκαλήθρες, μυρώνια, άνηθο, δυόσμο.

Κάποιοι την κάνουν και με σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα και άλλα.

Μπορεί να σερβιριστεί ως πρωινό ή ορεκτικό, και διακρίνεται για την πλούσια, αρωματική γεύση και την τραγανή υφή του φύλλου.

Είναι από τα αντιπροσωπευτικότερα εδέσματα για όσους αναζητούν μια γεύση από την αυθεντική χανιώτικη κουζίνα.

Σερβίρεται κομμένη σε τρίγωνα κομμάτια με γιαούρτι.

Μαραθόπιτες Χανίων

Υλικά:

Για το φύλλο:

  • 400 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
  • 200 γρ. νερό
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • 1 κ.σ. τσικουδιά
  • 2 πρέζες αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 1/2 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1/2 ματσάκι μυρώνια
  • αλάτι – πιπέρι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Πλένουμε το μάραθο και τα αρωματικά και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να γλυκάνει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα. Δυναμώνουμε την εστία και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια, το μάραθο και τα υπόλοιπα μυρωδικά. Αλατίζουμε και τρίβουμε πιπέρι.

Τσιγαρίζουμε τα πράσινα για 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά, να στεγνώσουν και να πιούν όλα τα υγρά τους. Η γέμιση πρέπει να είναι στεγνή.

Αν έχει υγρά, τη βάζουμε σε σουρωτήρι και τη αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να φύγει η υγρασία της.

Για την ζύμη:

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υγρά και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε με κουτάλα να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.

Όταν όλα τα υλικά «μαζευτούν», γύρω από την κουτάλα, αδειάζουμε το μπόλ στον πάγκο και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη.
Αν χρειαστεί λίγο έξτρα αλεύρι στο ζύμωμα, για να μην κολλάει, πασπαλίζουμε αλεύρι.

Όταν η ζύμη γίνει λεία και δεν κολλάει στα χέρια, τη βάζουμε σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Ύστερα πλάθουμε σε μακρύ ρολό και κόβουμε σε 10 κομμάτια. Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε και με πλάστη ανοίγουμε κάθε κομματάκι ζύμης σε λεπτό φύλλο, διαμέτρου 15 εκατοστών.

Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση, στο κέντρο κάθε φύλλου, την απλώνουμε και αφήνουμε κενό, γύρω γύρω, στο φύλλο για να κλείσουν οι μαραθόπιτες με το πάνω φύλλο.

Βρέχουμε ελαφρά το λευκό σημείο σε κάθε πίτα, για να κολλήσει με την άλλη, πιέζοντας τις ενώσεις με το δάχτυλο.

Τέλος, με τον πλάστη ή με τα χέρια πατάμε τις μαραθόπιτες να πλατύνουν και να γίνουν πολύ λεπτές. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε όλα τα μαραθοπιτάκια.

Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τις μαραθόπιτες για 2 λεπτά, από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα