Το συκώτι είναι δύσκολο υλικό, στη διαχείριση, στο ψήσιμό του και τελικά στην προτίμηση που του δείχνουν ή δεν του δείχνουν, οι περισσότεροι.
Έχει πολλά θρεπτικά θετικά να δώσει, με βασικότερο το σίδηρο και μπορεί να γίνει εξαιρετικός μεζές, αρκεί να ακολουθήσουμε μερικά απλά tips για να είναι ευχάριστο και νόστιμο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tip 1: το μουλιάζουμε για μερικές ώρες, σε γάλα με μυρωδικά για να φύγει η βαριά μυρωδιά του.
Tip 2: το ψήνουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, στη σχάρα, για να μην αφυδατωθεί.
Μετά το ψήσιμο, το ραντίζουμε με καλό ελαιόλαδο και λίγο ανθό αλατιού και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μοσχαρίσιο συκώτι
Υλικά:
- 1,5 κιλό μοσχαρίσιο συκώτι, κομμένο σε φέτες πάχους 1 εκ.
- 500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
- 2 κλωναράκια θυμάρι
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- ανθός αλατιού
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γάλα, το δεντρολίβανο και το θυμάρι και τοποθετούμε τις φέτες συκωτιού, τουλάχιστον για 2 ώρες.
Αν ψήνουμε στα κάρβουνα, ετοιμάζουμε δυνατή θράκα και βάζουμε τη σχάρα, στο χαμηλότερο σημείο, πάνω από τη φωτιά.
Αν ψήνουμε στο σχαροτήγανο, το βάζουμε να κάψει, πολύ καλά.
Σκουπίζουμε τα κομμάτια του συκωτιού από το γάλα και τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε μόνο, για 2 λεπτά από κάθε πλευρά και βγάζουμε σε πιατέλα, σκεπασμένα για λίγα λεπτά, να «ξεκουραστούν».
Σερβίρουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.