Η γιαγιά μας η κρητικιά, είχε δώσει στις τηγανίτες, αρσενικό όνομα: «θα σας φτιάξω, μωρέ, τηγανίτους», έλεγε.
Και μας έφτιαχνε στο πιτς φιτίλι, ανακατεύοντας αλεύρι, νερό και λίγο αλάτι, χωρίς αναμονή για «ξεκούραση».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παραδοσιακά οι τηγανίτες δεν είχαν κανένα διογκωτικό, ούτε μαγιά, ούτε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Φτιάχνονταν πλακέ και έτσι γίνονταν υπέροχα τραγανές απ’ έξω.
Εγώ χρησιμοποιώ φαρίνα για τις τηγανίτες και αφήνω το κουρκούτι να «ξεκουραστεί» για 10-15 λεπτά, αλλά εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι αλεύρι έχετε στο σπίτι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παραδοσιακές τηγανίτες
Υλικά:
Για τις τηγανίτες:
- 1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 3/4 φλ. νερό
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το γαρνίρισμα:
- πετιμέζι ή μέλι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το αλάτι και το νερό να γίνει ένας χυλός.
Τον αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένος, για ένα τέταρτο, αν θέλουμε.
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι, που θα καλύπτει μισό εκατοστό, σε ύψος.
Όταν το λάδι κάψει, ρίχνουμε 1,5 -2 κουταλιές της σούπας κουρκούτι, στο τηγάνι, για κάθε τηγανίτα.
Τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, για να τραβήξει το περιττό λάδι.
Σερβίρουμε τις τηγανίτες σε πιατέλα και τις περιχύνουμε με πετιμέζι, που είναι τη εποχής ή μέλι, όσο είναι ζεστές.
Απολαμβάνουμε χωρίς καθυστέρηση.