Αν βρεθείτε σε παραδοσιακό καφενείο στη Φολέγανδρο ή στη Μήλο, φέτος και σας πουν ότι το κατάστημα σερβίρει καρπουζόπιτα, μην το σκεφτείτε καθόλου.
Συνοδεύστε με αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα το καφεδάκι σας και θα ζήσετε μία γευστική εμπειρία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το γλυκό αυτό συναντάται στις Κυκλάδες και βέβαια το βρίσκουμε όλο το καλοκαίρι, που τα καρπούζια είναι στα καλύτερά τους.
Το μυστικό είναι να μην πολτοποιήσουμε το καρπούζι αλλά να κρατήσουμε κάποια κομματάκια, όταν φτιάχνουμε το μείγμα της πίτας.
Προσέξτε, μόνο, να αφαιρέσετε με υπομονή όλα τα κουκούτσια, μαύρα και άσπρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καρπουζόπιτα
Υλικά:
- 500 γρ. ψίχα καρπουζιού σε κομμάτια, χωρίς κουκούτσια
- 50 ml ελαιόλαδο & 2 κ.σ. για το ταψί
- 140 γρ. κορν φλάουρ
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 60 γρ. μέλι + 2 κ.σ. για το τέλος
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι
- σουσάμι, για την επιφάνεια
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε την ψίχα καρπουζιού σε μπολ και τη πατάμε με πιρούνι, αφήνοντας κάποια κομμάτια λίγο μεγαλύτερα.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, τα 60 γραμμάρια μέλι, τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Λαδώνουμε με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο ένα κανονικό πυρέξ και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνειά του και τα τοιχώματα με σιμιγδάλι.
Αδειάζουμε το μείγμα της πίτας στο ταψί, λειαίνοντας την επιφάνεια με κουτάλι.
Πασπαλίζουμε με όσο σουσάμι θέλουμε και ψήνουμε την καρπουζόπιτα για περίπου 50 λεπτά.
Μόλις την βγάλουμε από τον φούρνο, αμέσως την αλείφουμε με πινέλο και τις δύο κουταλιές της σούπας μέλι.
Την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε κομμάτια για να τη σερβίρουμε.