Δεν ξέρω αν έχετε παρατηρήσει ότι τα λαχανικά στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην επαρχία, έχουν εντελώς διαφορετική γεύση, μυρωδιά, ακόμη και όψη, σε σχέση με άλλες χώρες.
Η δική μας πρώτη ύλη, είναι ομολογουμένως, κορυφαία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όταν ήμουν στην Αγγλία και φτιάχναμε γεμιστά ή μπριάμ, γιατί μας έλειπε το σπίτι, το φαγητό έβγαινε «νοσοκομειακό».
Εμείς απογοητευόμασταν, οι ξένοι, τρελαίνονταν, ακόμη με αυτή την πρώτη ύλη που ήταν, κατά πολύ, κατώτερη των δικών μας δεδομένων .
Το επιμύθιο είναι: τώρα που αρχίζει η εποχή των λαχανικών, τα φαγητά που θα φτιάχνουμε έχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνονται απίστευτα νόστιμα. Ας διαλέξουμε μια από τις πολλές συνταγές που ζητούν φρέσκα υλικά και ας μπούμε στην κουζίνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παραδοσιακό μπριάμ
Υλικά:
- 2 πατάτες
- 1 μελιτζάνα
- 2 καρότα
- 2 κολοκυθάκια
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- 400 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτα
- 2 φρέσκες ντομάτες
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. ρίγανη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Κόβουμε όλα τα λαχανικά, σε λεπτές φέτες.
Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, σε πιο λεπτές.
Ανακατεύουμε το μισό λάδι με τον πελτέ και τον χυμό ντομάτας.
Μεταφέρουμε όλα τα λαχανικά σε ταψί, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη.
Περιχύνουμε τη σάλτσα ντομάτας και κάνουμε ένα ανακάτεμα με τα χέρια μας.
Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά και για 25 λεπτά ακόμη, ξεσκέπαστο.
Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα και φρέσκο ψωμί.