Tasteit

Συνταγή για Πολίτικο χαλβά με βούτυρο και γάλα

Με κουκουνάρι και σταφίδα

Αν ρωτήσεις τους Πολίτες, αυτός είναι ο μόνος χαλβάς που υπάρχει.

Ο άλλος, με το ηλιέλαιο, είναι μία εξαίρεση για τις ημέρες της νηστείας και μόνο.

Ο βουτυρένιος χαλβάς, όπως τον έφτιαχναν παραδοσιακά, βγαίνει σπυρωτός και «ψιχουλιαστός» και σερβίρεται κουταλιέςκουταλιές.

Ο Στέλιος Παρλιάρος, όμως που είναι μάστορας, Πολίτης και κοσμοπολίτης, έχει προσθέσει στη συνταγή αυγά, για να σφίξει και να πάρει το γνωστό, συμπαγές σχήμα, ο χαλβάς.

Αυτή τη συνταγή την έχω στο τετραδιάκι μου, γραμμένη με το χέρι, από την εκπομπή «Γλυκιές Αλχημίες», πριν πολλά πολλά χρόνια.

Βουτυρένιος χαλβάς

Υλικά:

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 30 γρ. κουκουνάρι
  • 30 γρ. σταφίδα
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο να λιώσει.

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι να καβουρδιστεί, ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά.

Μόλις πάρει χρώμα σκούρο ξανθό, το σιμιγδάλι βάζουμε τις σταφίδες και το κουκουνάρι, ανακατεύοντας για 1 λεπτό.

Βγάζουμε από τη φωτιά.

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, προσέχοντας να μην πάρει βράση.

Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά και αδειάζουμε σε αυτά το ζεστό γάλα με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε.

Το μείγμα των αυγών και του γάλακτος το ρίχνουμε, μέσα από σουρωτήρι, στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, που την έχουμε, ήδη, βάλει πάνω στο μάτι σε μέτρια φωτιά.

Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ο χαλβάς και τον βάζουμε σε φόρμα να σετάρει.

Μετά από τουλάχιστον 1 ώρα αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε με κανέλα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα