Αλά Σπετσιώτα, ή πλακί ή αλλιώς φιλέτο ψαριού με σάλτσα ντομάτας, στον φούρνο.
Είναι υπέροχο καλοκαιρινό φαγητό και γίνεται με το φιλέτο από όποιο ψάρι θέλουμε και έχουμε τη διάθεσή μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ζητάμε από τον ψαρά μας να μας το φιλετάρει ή αγοράζουμε ψάρι σε φέτες ή έτοιμο φιλεταρισμένο.
Για το πιάτο αυτό μας κάνουν οι γλώσσες, το λαβράκι, ο μπακαλιάρος, η πέρκα, η σφυρίδα, η συναγρίδα, η τσιπούρα, ο ροφός, το μαγιάτικο και άλλα παρόμοια ψάρια.
Αυτή την εποχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τριμμένες ή ψιλοκομμένες φρέσκιες ντομάτες, με πλούσια σάρκα, λίγους χυμούς και λεπτή φλούδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ψάρι αλά Σπετσιώτα
Υλικά:
- 4 φιλέτα ή φέτες ψαριού (τσιπούρα-πέρκα-μπακαλιάρο)
- 1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη
- 4 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
- 1/2 ματσάκι τρυφερό μαϊντανό (και τα κοτσάνια)
- 1 ντομάτα (κομμένη σε λεπτές φέτες)
- αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με τη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη τις ντομάτες. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, μαζί με τα κοτσάνια. Κρατάμε τα μισά φύλλα για αργότερα.
Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 1.
Βάζουμε και τις ντομάτες μαζί με τα μισά φύλλα και όλα τα κοτσάνια μαϊντανού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαϊντανό (φύλλα).
Σε μικρό ταψί ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και ακουμπάμε επάνω τα φιλέτα ψαριού.
Βάζουμε λίγη σάλτσα πάνω σε κάθε ψάρι, τοποθετούμε τις φέτες ντομάτας και αλατοπιπερώνουμε.
Ψήνουμε για 10 -15′ ανάλογα με το πάχος του ψαριού, στους 200 °C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, σε προθερμασμένο φούρνο.
Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί.