Αγαπώ τις μελιτζάνες και τις επιζητώ μόλις καλοκαιριάσει.
Τηγανητές, ψητές, σε σάλτσα, με ζυμαρικά, με πολλούς τρόπους, μπορούν να δώσουν πολύ νόστιμα πιάτα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν όμως αναζητάτε μια ιδέα για ένα πλούσιο καλοκαιρινό ορεκτικό, τότε αυτά τα ρολάκια μελιτζάνας με σπανάκι, τυρί, ντομάτα και βασιλικό, είναι το ιδανικό.
Όλα τα υλικά δένουν υπέροχα μεταξύ τους και η εμφάνιση των γκρατιναρισμένων «κανελόνι» από μελιτζάνα, είναι πολύ κομψή για το τραπέζι σας.
Το μόνο που έχετε να προσέξετε είναι το ξεπίκρισμα της μελιτζάνας, που θα σας φάει χρόνο από τη διαδικασία, αλλά αξίζει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ρολά μελιτζάνας με σπανάκι και τυριά
Υλικά:
- 2 μελιτζάνες, φλάσκες (μεγάλες)
- 2 κ.σ. αλάτι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. σπανάκι, φρέσκο
- 450 γρ. ρικότα
- 1 αυγό, μέτριο
- 1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 10 φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
- αλάτι – πιπέρι
- 1 κ.σ. σάλτσα πέστο
- 400 γρ. πασάτα ντομάτας
- 100 γρ. παρμεζάνα
- 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα.
Αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε λεπτές, μακριές φέτες, πάχους, περίπου μισού εκατοστού.
Βάζουμε τις μελιτζάνες, σε ένα τρυπητό και τις αλατίζουμε. Τις αφήνουμε περίπου μισή ώρα να ξεπικρίσουν.
Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε καλά και στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε τις φέτες της μελιτζάνας, για 1 λεπτό από κάθε πλευρά.
Φτιάχνουμε τη γέμιση, σοτάροντας το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο στο τηγάνι.
Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε. για 1-2 λεπτά να μαραθεί και βάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μπολ.
Εκεί ρίχνουμε τη ρικότα, το αυγό, το μοσχοκάρυδο, τον βασιλικό, ψιλοκομμένο, το αλάτι, το πιπέρι, την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε τις φέτες τις μελιτζάνας σε ένα ξύλο κοπής και γεμίζουμε κάθε μία, με 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα του σπανακιού και των τυριών.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη σάλτσα ντομάτας με το πέστο, για να πάρει γεύση.
Στρώνουμε το ¼ της σάλτσας σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε τα ρολάκια μελιτζάνας στο σκεύος, με την ένωση κάτω.
Ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Σερβίρουμε τα ρολάκια ζεστά με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.