Tasteit

Συνταγή για βουτυράτη και μπισκοτένια πάστα φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο

Η κλασική ιταλική τάρτα και ο ελληνοποίησή της

Πρόσφατα έμαθα, από το Masterchef και συγκεκριμένα από τον Πάνο Ιωαννίδη, ότι τόσα χρόνια λέμε λάθος, την γνωστή τάρτα με τη μαρμελάδα.

Το σωστό όνομα είναι, λέει, πάστα φρόλα, που σημαίνει μαλακή και τριφτή ζύμη, μαζί με μαρμελάδα, από ό,τι φρούτο μας αρέσει.

Το γλυκό αυτό είναι πολύ κλασικό. Θυμάμαι όταν ήμασταν παιδιά, υπήρχε στο σπίτι, σχεδόν κάθε βδομάδα.

Με την ένταξή της, στην Ελληνική γαστρονομία, το όνομα της τάρτας, έγινε φλόρα, γιατί ήταν πιο εύκολο να το προφέρεις.

Θεωρώ ότι και η λάθος ορθογραφία, γιατί όλοι τη γράφουμε με «ω», δηλαδή, πάστα φλώρα, οφείλεται στη φαντασίωση των νοικοκυρών ότι η συνταγή αυτή ανήκει σε κάποια κυρία Φλώρα, που ήταν πολύ χρυσοχέρα και βέβαια εδραιώθηκε με τον ρόλο της Μαίρης Αρώνη, στο «Μια τρελή τρελή οικογένεια».

Πάστα φλώρα (όπως την ξέρουμε)

Υλικά:

  • 240 γρ. βούτυρο αγελάδος, παγωμένο, σε κυβάκια + λίγο ακόμα για το βουτύρωμα της ταρτιέρας
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 170 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 60 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα
  • 2 αυγά
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 470 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο

Εκτέλεση:

Βάζουμε στο μίξερ με το εξάρτημα φτερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη άχνη, να αναμειχθούν.

Ρίχνουμε το τριμμένο σε σκόνη αμύγδαλο, τα αυγά, ένα – ένα και το ξύσμα του λεμονιού.

Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε την ταρτιέρα ή ένα στρογγυλό ταψί.

Κρατάμε στην άκρη ένα κομμάτι ζύμης, σαν μπαλάκι του τέννις και στρώνουμε την υπόλοιπη στην ταρτιέρα, πιέζοντας με το χέρι, να καλυφθεί όλη η επιφάνεια και τα τοιχώματα ισόπαχα.

Απλώνουμε τη μαρμελάδα ομοιόμορφα.

Ανοίγουμε τη μπαλίτσα ζύμης σε ένα δίσκο και κόβουμε λωρίδες πάχους ενός εκατοστού, τις οποίες τοποθετούμε σαν πλέγμα, ή όπως μας αρέσει.

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει και να τραγανίσει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα