Οι ζεστές σαλάτες με τα δημητριακά ή τα όσπρια είναι μεγάλη διατροφική τάση.
Ο λόγος για αυτό είναι η θρεπτικότητα, η νοστιμιά και η πρακτικότητα στην προετοιμασία των γευμάτων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπορούμε πολύ εύκολα να ετοιμάσουμε μια ποσότητα ψητών λαχανικών και βρασμένων δημητριακών ή και οσπρίων από την αρχή της εβδομάδας.
Έτσι θα τρώμε όλη την εβδομάδα, σωστά, με μικρές διαφοροποιήσεις, κυρίως στο είδος της πρωτεΐνης που θα επιλέξουμε να συμπληρώσουμε στο γεύμα μας.
Το ντρέσινγκ, μπορεί να πάρει τη γεύση που προτιμάμε και να γίνει λιγότερο γλυκό ή πιο ξινό. Επίσης μπορούμε να βάλουμε πράσινα σαλατικά ή λίγο κουκουνάρι για την υφή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σαλάτα με σιτάρι και ψητή κολοκύθα
Υλικά:
500 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και τεμαχισμένη σε κύβους
1 φλιτζάνι του τσαγιού σιτάρι
πλυμένα φύλλα ρόκας ή baby μαρουλιού (προαιρετικά)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
μερικά φύλλα φρέσκο δυόσμο ή μαϊντανό
λίγους σπόρους κουκουνάρι για διακόσμηση
Για το ντρέσινγκ:
1 κ.σ. μέλι
2 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
Εκτέλεση:
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το σιτάρι σε άφθονο κρύο νερό να βράσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Βάζουμε την κομμένη σε μπουκιές κολοκύθα, σε ένα ταψί.
Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει και να καραμελώσει στις άκρες.
Την αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ ανακατεύοντας καλά σε μπωλ, το λάδι, το βαλσαμικό ξίδι, το μέλι, τη σόγια και τη μουστάρδα.
Τοποθετούμε τα πλυμένα σαλατικά, το σιτάρι και την ψημένη κολοκύθα σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε τη σάλτσα.
Σερβίρουμε με φρέσκα φυλλαράκια μαϊντανού ή δυόσμου, χοντροκομμένα και σπόρους κουκουνάρι.