Αυθεντικός αραβικός μεζές που έχει ρίζες στην αρχαία Αίγυπτο και διαδόθηκε από την Αλεξάνδρεια, σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Ετυμολογικά σημαίνει «κάτι πικάντικο» και αρχικά το βασικό του υλικό ήταν τα φούλια, ένα μικρό, υπόλευκο κουκί, που φυόταν στην Αίγυπτο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με τον καιρό και μέσα από τις διάφορες κουζίνες, η συνταγή για φαλάφελ, έχει πλέον τα ρεβύθια, πρωταγωνιστή.
Τα φαλάφελ, φτιάχνουν υπέροχα χορτοφαγικά σάντουιτς μέσα σε ζεστή πίτα με σάλτσα ταχίνι, που θα φτιάξουμε εύκολα, ανακατεύοντας απλώς λίγα υλικά. Τρώγονται και σκέτα ως ορεκτικό ή μέσα σε σαλάτα.
Αυτή η εκδοχή, δεν έχει τον κόπο του τηγανίσματος, ούτε και την απόλυτη τραγανότητα, του φαλάφελ που έχει κολυμπήσει στο καυτό λάδι, αλλά, προσέξτε, τα θετικά και η νοστιμιά, τελικά, του ψησίματος στη φριτέζα αέρος, καλύπτουν τη διαφορά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φαλάφελ στο air fryer
Υλικά:
Για τη σάλτσα ταχίνι:
- 1/2 φλιτζάνι ταχίνι
- 1/4 φλιτζάνι γιαούρτι
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1/3 φλιτζανιού ζεστό νερό
Για το φαλάφελ:
- 400 γρ. βρασμένα ρεβίθια, πλυμένα και στραγγισμένα
- 1/4 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό
- 1/4 φλιτζάνι δυόσμο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
- 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το σερβίρισμα:
- 6 κυπριακές πίτες
- 1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε λεπτές φέτες
- 1/2 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε τη σάλτσα ταχίνι. Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύουμε το ταχίνι, το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Το μείγμα θα είναι πολύ πηχτό στην αρχή. Αραιώστε το με ζεστό νερό μέχρι να απλώνεται εύκολα. Θα πρέπει να προσθέσετε σιγά σιγά το ζεστό νερό για να αποκτήσει τη σωστή πυκνότητα.
Φτιάχνουμε το μείγμα φαλάφελ. Στον κάδο ενός πολυκόφτη, βάζουμε τα ρεβίθια, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αλεύρι, τους σπόρους σουσαμιού, το κύμινο, την πάπρικα, το λεμόνι και το αλάτι.
Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει μια πάστα, που δεν θα είναι λεία.
Λαδώνουμε τα χέρια μας, καλά και πλάθουμε στρογγυλούς, πλακέ κεφτέδες, περίπου 2,5 εκατοστών, από 1 κουταλιά της σούπας μείγμα.
Θα βγουν 25 – 30 φαλάφελ.
Ψεκάζουμε το καλάθι της φριτέζας αέρα με λίγο ελαιόλαδο.
Τοποθετούμε τα φαλάφελ χωρίς να ακουμπούν μεταξύ τους και ψεκάζουμε πάλι, ελαφρά με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στους 175°C για 8 λεπτά. Γυρίζουμε και ψήνουμε για άλλα 6 λεπτά από την άλλη.
Συνεχίζουμε μέχρι ψηθούν όλα τα φαλάφελ.
Τα σερβίρουμε μέσα σε ζεστή πίτα (μου αρέσει να βάζω πρώτα την πίτα στον φούρνο μικροκυμάτων για 15 δευτερόλεπτα), με σάλτσα γιαουρτοταχίνι και τα σαλατικά που σας αρέσουν.