Μέσα στα χρόνια έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες, από τη μεριά μου, να βαφτιστεί το κρεάς, ψάρι, κυριολεκτικά και μεταφορικά και ο νοών νοείτο.
Τα τελευταία χρόνια, στο σπίτι μας, συντελείται η απίστευτη προσπάθεια να βαφτιστεί η σαλάτα, burger ή το αντίστροφο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μην βιαστείτε να πείτε ότι αυτά δεν γίνονται, γιατί θα χάσετε.
Αυτή η ιδέα μπήκε στο μυαλό μου, από μία Αμερικάνικη εκπομπή μαγειρικής που παρακολουθούσα στο συνδρομητικό.
Είχε δηλώσει τότε ο Τομ Χάνκς, ότι είχαν βλάψει την υγεία του, τα πολλά burger που έτρωγε και συγκεκριμένα οι ποσότητες του ψωμιού. Άρα όλοι, τότε, μηχανεύονταν τρόπους να έχουν την αγαπημένη τους γεύση, αλλά να απέχουν από τον υδατάνθρακα. Έτσι γεννήθηκε η burger salad και ιδού πώς γίνεται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βurger salad
Υλικά:
Για τα μπιφτέκια:
- 450 γραμμάρια άπαχο κιμά μοσχαρίσιο
- 1/2 κ.γ. σκόνη κρεμμύδι
- 1/4 κ.γ. σκόνη σκόρδο
- 1/4 κ.γ. πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά
- 1/2 κ.γ αλάτι
- 1/4 κ.γ. πιπέρι
- λάδι για το ψήσιμο
Για το ντρέσινγκ/σάλτσα (για 1 φλιτζάνι):
- 1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
- 1/4 φλιτζάνι κέτσαπ
- 2 κουταλιές της σούπας κίτρινη μουστάρδα
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη σαλάτα:
- 1 μαρούλι iceberg περίπου μισό κιλό, ψιλοκομμένο
- 1/2 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα κομμένη σε φέτες
- 2 μεγάλες πίκλες αγγουριού κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 φλιτζάνι χοντρο-τριμμένο τσένταρ
- αλεσμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε τον κιμά με τα καρυκεύματα.
Τον χωρίζουμε σε 4 μέρη και πλάθουμε τα burger, με διάμετρο περίπου 10 εκατοστά και πάχος λίγο μεγαλύτερο από 1 εκατοστό.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι με χοντρό πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 3 λεπτά. Ψεκάζουμε το τηγάνι με λάδι και βάζουμε τα μπιφτέκια.
Αφήνουμε να ψηθούν για 3 λεπτά, από κάθε πλευρά, χωρίς να τα μετακινήσουμε. Θα είναι λίγο ροζ στη μέση, αλλά είναι μοσχάρι.
Βγάζουμε τα μπιφτέκια σε ένα πιάτο για να ξεκουραστούν.
Ενώ ψήνονται τα μπιφτέκια, ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ, ανακατεύοντας τη μαγιονέζα, την κέτσαπ, τη μουστάρδα, το ψιλοκομμένο τουρσί, το σκόρδο σε σκόνη, το κρεμμύδι σε σκόνη και το πιπέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Μοιράζουμε τα υλικά της σαλάτας σε 4 φαρδιά μπολ.
Τοποθετούμε σε κάθε σαλάτα ένα από τα burger και ρίχνουμε μερικές κουταλιές της σούπας από το ντρέσινγκ. Πασπαλίζουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.